Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Не вода. Водка!

по статията работи: | 17 септември 2013 Прочитания: 2312 3
Размисли, страсти и факти за спиртната напитка
Не вода. Водка!

"Това питие има магическа сила. То прави слабите силни, и съживява тези, които са отмалели. Уморените след работа възвръщат силите си чрез него много по-бързо, отколкото чрез храна... Има действието на диуретик, антитоксин, аперитив."

 

Карл Линей, шведски учен от 18 век

 

Водката е дестилирана напитка, съставена основно от вода и етанол, като понякога има следи от примеси и есенции.

 

Накратко, тя се получава от дестилацията на ферментирали продукти, като различни видове зърна, картофи, плодове и захар.

 

Днешните традиционни руски, украински, естонски, полски, латвийски, литовски и чешки водки са с 40% алкохол.

 

Европейският съюз е наложил минимум от 37.5% алкохолно съдържание, за да може напитката да бъде класифицирана като "водка". От друга страна, в САЩ минимумът е по-нисък - 30%.

 

Гореспоменатите националности от Източна Европа + страните около Балтийско море пият толкова много водка, че на английски съществува понятието "vodka belt”, което буквално ще рече "пояс на водката". Именно държавите, където напитката се консумира в огромни количества.


Няма нужда да споменаваме колко много се уважава спиртната напитка в тези европейски точки – всеки има история, включваща руснак, поляк или украинец (най-често) и поне 1 бутилка водка. На човек!


16349

"Болката ни прави по-силни. Сълзите - по-смели. Мъката - по-мъдри. А водката ни кара да забравяме всички тези глупости." Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Освен в чисто състояние, водката участва в редица известни коктейли, които ще можете да си припомните в края на тази статия. Ако не ви се е завило свят от честото споменаване на думата "водка".

 

Последната, както се досещате, произлиза от славянската дума "вода", с корен "вод". Думата "водка" за първи път е упомената през далечната 1405 година в полски документи. По това време wódka се отнасяло за медицински и козметични почистващи средства, докато самата напитка се наричала gorzałka – от старата полска дума gorzeć – горя, основа и на украинското горілка.

 

Думата "водка", написана точно както я четете, именно на кирилица, за първи път вижда бял свят през 1533 година, във връзка с медицинска течност, внесена в Русия от полския търговец Киеван Рус.

 

Водката може да се дестилира от почти всяко растение, богато на скорбяла или захар. Днешната водка най-често се произвежда от зърната на сорго, царевица, ръж или жито. Счита се, че последните две правят най-хубавата водка. В някои страни, например Полша, водка се прави само от кристална захар и мая.

 

Вероятно поради различните методи на производство, в ЕС открай време се говори за стандартизация на производствения процес. Страните от "пояса на водката" настояват единствено напитките, направени от зърнени култури, картофи и меласа от захарно цвекло да носят етикет "водка".

 

В 100 грама водка има 231 калории.

 

Допи ли ви се? Ето няколко от най-известните коктейли на основата на водка, в случай, че не сте на работа и имате нужда от следобедно "съживяване":

 

Москва не вярва на сълзи

 

Червени очи

 

Московско муле

 

Секс на плажа

 

Лонг Айлънд

 

Молотов

 

Космополитън

 

Бял Руснак

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Маргото
17.09.2013 | 16:29
Отговор на коментар #1 от Violeta:
Така е,и аз съм фен на тази напитка:)
2
Маргото
17.09.2013 | 16:29
Много интересна публикация.
1
Violeta
17.09.2013 | 13:56
И аз обичам да си пийвам водка.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...