Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Оризовото мляко - един полезен заместител

по статията работи: | Прочитания: 5232
Подходящо за хора с непоносимост към лактоза
Оризовото мляко - един полезен заместител
Източник: Wikimedia Commons

Прясното мляко е един много обичан и често използван продукт.

 

Чудесна добавка към сутрешното кафе, използва се за приготвянето на много десерти, а и е полезно за костите.

 

Само че, за съжаление, не всички хора могат да си пият наволя прясно мляко.

 

Колкото и да е полезно, прясното мляко е богато наа холестерол и на калории. Затова и много хора се отказват от него, за да пазят здравето или фигурата си.

 

Някои хора пък имат алергия към лактоза, което прави консумацията на животинско мляко невъзможна за тях. 

 

Отказвайки се от един продукт, задължително трябва да намерим негов заместител. 

 

Заместители на животинското прясно мляко има много - кокосово, бадемово, соево и т.н. Всеки вид си има своите плюсове и минуси.

 

Днес ще ви запознаем с още един заместител на млякото - малко известен, но бързо набиращ популярност. Става дума за оризовото мляко. В световен мащаб е третата най-използвана алтернатира на прясното мляко след соевото и бадемовото, просто в България е все още слабо познато.

 

Както се досещате, това е мляко, направено от ориз и то от сварен ориз.

 

То е изключително подходящо за хора, които имат непоносимост към лактоза, ядки или соя. Проверете дали имате скрита непонсимост към мляко.

 

Оризовото мляко се слави като едно от най-хипоалергичните млека - т.е. не причинява алергични реакции при хората.

 

Оризовото мляко е подходящо за вегетарианци и вегани, тъй като не съдържа никакви животински мазнини. Също така е подходящо за хора с висок холестерол или със сърдечни заболявания.

 

Оризовото мляко е в графа пълноценни, лесно смилаеми храни - консумацията му не товари организма.

 

Много подходящо е като заместител на прясното мляко по време на пости. Голям плюс е, че се приготвя супер лесно в домашни условия. 

 

Оризовото мляко, дори да не е подсладено допълнително, има лек сладникав вкус - това се дължи на естествените ензимни процеси, които превръщат въглехидратите от ориза в захари. 

 

Важно е да кажем, че в сравнение с кравето мляко оризовото има по-високо съдържание на въглехидрати, което е логично, имайки предвид от какво се прави.

 

Освен това не съдържа калций и протеини, които са основните полезни съставки в кравето мляко. Калций обаче има в много други продукти освен в млякото, припомнете си кои са останалите източници на калций

 

36422

wikipedia.org

 

Да обобщим ползите му:

 

- има най-малко мазнини в сравнение с всички други заместители (съответно и много по-малко от животинските млека). На 100 мл съдържа само 0,8 г, което е почти пренебрежимо количество. Още по-хубавото е, че всичките му мазнини са ненаситени. Освен това е без холестерол и с по-малко калории.

 

-  изключително богато е на витамини от групата В, които са важни за кръвообръщението, метаболизма и функционалността на нервната система.

 

- поддръжа сърдечно-съдовата система. Ненаситените мазнини намаляват холестерола. Затова помагат и витамините от групата В, за които вече споменахме. Освен това съдържа магнезий, който поддържа в норма кръвното налягане. Богато е на желязо и мед, които се грижат за червените кръвни клетки и увеличават притока на кислород.

 

- много е богато на антиоксиданти и най-вече - манган и селен. Двете вещества са в пъти повечев оиризовото мляко отколкото в останалите заместители. Те защитават от инфекции и рак и поддържат имунната система.

 

- най-хипоалергенното и подходящо за консумация от абсолютно всички хора, защото не предизвиква алергични реакции. 

 

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...