Декофеинизацията е процесът по извличането на кофеина от кафеените или какаовите зърна, както и от листата на някои видове чай.
Въпреки извличането на кофеина, много безкофеинови напитки съдържат около 1-2% от веществото, като според някои проучвания, този процент може да се окаже дори по-висок.
Как точно се осъществява декофеинизацията на кафе?
Процесът обикновено се състои в обработката на зелени кафеени зърна с пара.
След това те се изплакват с разтворител, който премахва кофеина, но не оказва влияние върху останалите есенциални за кафето вещества.
Този процес се повтаря от 8 до 12 пъти.
Целта е да се посрещнат или американските стандарти от 97%, или тези на ЕС, според които кофеинът трябва да е премахнат до 99.9%.
Имайте предвид, че кафето съдържа над 400 вещества, които оформят неговия специфичен вкус и аромат. Този факт прави декофеинизацията сложен и трудоемък процес.
Според резултатите на скорошно проучване, в една нормална чаша кафе се съдържат около 85 мг кофеин, а в безкофеиновата напитка всъщност се крият пт 3 до 15.8 мг.
Така че, ако не трябва да приемате кофеин по лекарско предписание и наистина ви е противопоказно, най-добре да избягвате всякакво кафе.
Ако вие самите искате да намалите приема на кофеин, без да се отказвате от любимото сутрешно удоволствие, безкофеиновото кафе е добър вариант.
Според проф. Роланд Грифитс от медицинското училище Джон Хопкинс, дори 10 мг кофеин могат да се отразят върху физическото и емоционалното състояние на чувствителни хора.
Ако показвате негативни реакции към кофеина, избягвайте безкофеиновото кафе, което се предлага от масовите вериги.
Припомнете си какво ни разказа бариста Кирил Кирилов за кафето!