Хапването на повече плодове, особено боровинки, ябълки и грозде, е свързано с намаляването на риска от диабет тип 2, предполага ново проучване.
Боровинките намаляват с до 26% риска. Но боровинковият сок няма същия ефект, важно е да се уточни.
Напротив, плодовите сокове увеличават риска от диабет тип 2.
В проведения експеримент са използвани различни плодове – кайсии, сливи, банани, пъпеши, ябълки и крущи, грейпфрут, ягоди, боровинки, грозде и стафиди.
Резултатите показват, че 3 порции за седмица от боровинки, ябълки и грозде, значително намаляват риска от развитието на диабет тип 2.
Всички плодове имат положителен ефект към това заболяване, но боровинките, ябълките и гроздето се оказват особено ефективни.
Лекарите, работили по проучването, предполагат, че това се дължи на високото съдържание на антоцианин, който е отговорен за регулирането на глюкозата.
Като тези предположения, засега, са базирани на опити с лабораторни мишки.
Също така, тези три плода съдържат по естествен път полифеноли, за които вече е известно, че имат благоприятен ефект за диабета.
В доклада пише още, че тези плодове съдържат различни видове фибри, антиоксиданти, други хранителни вещества, които съвместно биха понижили риска от диабет тип 2.
Лекарите съветват замяна на плодовите сокове с цели пресни плодове. Пресните боровинки помижават риска с 33%, грозде и стафиди с 19%, а пресните ябълки с 13%.
Всяка консумация на друг плод би намалила риска от развитие на диабет тип 2 с 7%.