Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Галангалът - близнак на джинджифила

по статията работи: | Прочитания: 1457 5
Стар познайник на тайландската кухня
Галангалът - близнак на джинджифила
Източник: Wikimedia Commons

Галангалът, билка подобна на джинджифила и куркумата, принадлежи към семейство коренови.

 

Познат е още като "Близнак на джинджифила" и се използва най-често в кухнята на Югоизточна Азия, особено в Тайланд. Името галангал произлиза от китайската дума за "джинджифил".

 

Ботаническото му име е "Алпийска галанга". Коренът е познат с многобройните си ползи за медицината и здравето. Това е причината да бъде използван от много хомеопати и професионалисти в областта на здравеопазването.

 

Ето някои от благоприятните му въздействия върху здравето. Галангалът съдържа противовъзпалителни вещества, за това се използва за лечение на артрит и ревматоиден артрит.

 

Също така спомага за облекчаване на дискомфорта при стомашни възпаления и язва. За да се справите с морската болест и гаденето, сдъвчете няколко парченца от пресен галангал.

 

Галангалът съдържа множество антиоксиданти, което го прави ценен за намаляване вредата от свободните радикали и други токсини в тялото.

 

Ако искате да подобрите кръвообращението в тялото си, е добре да включите галангал в диетата си. Ако страдате от диария, може да сдъвчете парченце галангал за бързо облекчение.

 

Той не само е богат източник на желязо, натрий, витамини А и С, но и съдържа флаваноиди и фитоекстракти.

 

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Danaq Mihaylova
28.06.2013 | 09:16
Отговор на коментар #1 от Катерина Пенчева:
И аз не бях , но вече чухме и се запознахме .
4
Danaq Mihaylova
28.06.2013 | 09:15
Аз изобщо не го познавам :)
3
Emnuella
27.06.2013 | 17:56
Отговор на коментар #1 от Катерина Пенчева:
И аз го чувам за пръв път,но пък ако ми хареса ще го включа в менюто си:)
2
Emnuella
27.06.2013 | 17:55
Той е богат източник на желязо, натрий, витамини А и С-ще се поинтересувам от това растение.
1
Интересно,не бях чувала за това растение.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Глазирани ябълкови резенчета
    30 мин.
  • Паста със сусам
    15 мин.
  • Глазирано и гриловано свинско
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D