Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

За да не сме хем дебели, хем гладни

по статията работи: | 04 януари 2013 Прочитания: 9032 3
"Тайната" е в подбора на храната
За да не сме хем дебели, хем гладни
Източник: Булфото

„Храним се с „мъртва храна“, която клетката не познава, трупа я в мастните депа и, за съжаление, хората ходят гладни и дебели“, казва Мирана Илиева от Плевен. И тъй като сме съгласни с нея, се заинтересувахме малко повече от личността и дейността й, представени в сайта Sever.bg.

 

Мирана и съпругът и Веселин от 30 години се занимават с пчеларство и апитерапия (лечение с помощта на пчелните продукти).

„Апитерапията е един от древните методи за лечение, идва от „апис“ - пчела (от латински, бел. ред.). Неслучайно е известна фразата: „Нашата храна е нашето лекарство“, „Медът е храна и лекарство“ - все известни неща. Ние ползваме всички пчелни продукти и правим това, което смятаме и вярваме, че е правилно и влияе добре на хората“, споделя Мирана.

От обширното интервю с нея разбираме, че това включва и разнообразна „медна“ козметика. И Мирана, и съпругът й са инженер-химици и съчетават образованието с хобито си. „Което за мен е залог за щастие в живота - човек да работи това, което обича. След като се пенсионирахме си направихме собствена лаборатория, в която произвеждаме продукти в комбинация от пчелни производни, билки и етерични масла“, казва тя.

Двамата се опитват да обясняват ползите от меда, печатат и разпространяват брошури и не задължават хората да купят нещо, за да ги информират. Вярват, че познанието за полезната храна не може да се измери с пари и искат да покажат, че има и друг начин човек да живее и да се храни – правилно. А не с полуфабрикати, „фаст-фууд“ и бедни от към хранителни качества продукти.


Медът пък е една от най-съвършените храни в природата. Ако го обичате и споделяте мнението на Мирана, не е нужно да отлагате включването му във всекидневното ви меню. Това може да се случи по много начини, например като си приготвите вкусна пита, намазана мед, който да се разтопи върху още топлата коричка.

 

Или пък овкусете сладоледа с мед. Най-добре и самото студено изкушение да е приготвено в домашни условия. Полученият резултат не може да се сравни с нито един от предлаганите на пазара готови сладоледи.

 

Но не се ограничавайте с употребата на мед единствено в десертите. Той може да се включи като съставка в много основни ястия, едно от любимите ни сред които е шаранът с мед.

А най-хубавото е, че наред с меда, съществуват още редица вкусни храни, дарени ни от природата. С които, ако редовно предпочитаме пред полуфабрикатите, ще сме хем стройни, хем сити. 

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
TheHappy Pinhead
15.01.2013 | 16:26
Ана,медът наистина е калоричен,но именно това го прави толкова засищащ. Аз например придобих навика сутрин да хапвам орехи с мед и мога да кажа,че не се сещам за храна през деня,а калориите са мизерни в сравнение с всякаквите му там сандвичи, дюнери и буламачи, които хората блъскат докато са на работа.
2
Kulinar.bg
04.01.2013 | 16:36
Отговор на коментар #1 от ана:
ана, според информацията в профила ти си любител на сладкото. По-добре мед, отколкото бяла захар, та дори и кафява. И със сигурност по-добре от вафли. Макар че, признаваме си, понякога ядем и вафли...:)
1
ана
04.01.2013 | 16:23
Медът е страшно калоричен!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !