Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Истината за кокосовото масло

по статията работи: | 28 май 2013 Прочитания: 3480 4
Казано накратко, не е толкова велико, за каквото го представят
Истината за кокосовото масло
Източник: Photl

Някой е вградил магия в кокосовия орех. Това ще да се е случило през последните няколко години, защото преди това никой не се превъзнасяше чак толкова по продуктите му. Вземете за пример кокосовото масло.

 

За него допреди време се знаеше, че е богато на наситени мазнини и трябва да се избягва от онези, които не искат сърцето да им се пръсне в ранна юношеска възраст. Сега пак се знае същото, но то изневиделица започна да се тълкува по различен начин.

 

Да, кокосовото масло съдържа повече наситени мастни киселини от всяка друга нехидрогенирана мазнина, която можете да откриете на пазара или в природата. Много стабилно е и се отличава с дълга трайност, дори и на стайна температура. Съдържа лауринова киселина, за която е известно, че има свойството да повишава както "добрия", така и "лошия" холестерол*.

 

Това може да окаже влияние върху липидния профил на човек, но в никакъв случай не означава, че ще гарантира на същия този човек защита срещу формирането на атеросклеротични плаки.

 

Някои "гурута" в храненето като доктор Меркола и доктор Оз обичат да приписват на лауриновата киселина ред свръхствойства, сред които ускоряване на метаболизма, защита срещу вируси, подобрена функция на щитовидната жлеза, противосъстаряване, подобрена инсулинова чувствителност, засилен имунитет и какво ли още не, но истината е, че няма солидни научни доказателства в подкрепа на нито едно от тези твърдения.

 

Нещо повече, ако трябва да бъдем абсолютно трезви в преценката си, спокойно можем да кажем, че енергията в кокосовото масло се състои изцяло от т.нар. празни калории (обърнете внимание на сравнението между хранителните стойности на кокосовата ядка и мазнината, извлечена от нея) – престъплението, в което обвиняваме "доказано" вредни храни като рафинираната захар, бялото брашно и пр.

 

Да, средноверижните мастни киселини в него са изключително бърз източник на енергия, който не води до драстично повишаване на нивата на кръвна захар. Това обаче може да бъде и нож с две остриета, тъй като приемът им временно прекратява използването на телесните мазнини като източник на енергия и в голямата си част те биват нищо повече от гориво. За съжаление тялото изгражда клетъчни мембрани и други важни структури от дълговерижни мастни киселини, които няма как да получим в изобилие от кокосовото масло.

 

Макар и кокосовото масло да не е изчадието, за което е било смятано едно време, то не е и принцът на бял кон, за когото се опитват да ни го продадат (именно това е точната дума) днес. Замяната на известен дял от мазнините в диетата с него може да има благоприятен ефект върху серумния ви холестерол, но това не означава, че рязко ще снижите риска си от сърдечносъдови заболявания.

 

Засега е известно с потенциалните си антибактериални свойства (12), но тепърва предстои да разберем докъде се простират те. Структурата му го прави особено подходящо за термична обработка на храна, дори и при много високи температури, но не всеки може да се абстрахира от специфичния му вкус. 

 

*По-известни в науката с това, че нито са добри, нито са лоши, нито са холестероли, ами липопротеини с различна плътност и функция.

 

Ако сте харесали настоящата статия, може би ще ви допаднат и много от останалите неща, които Fitwell.bg имат да ви разкажат. Защо пък да не прочетете и за сладките въглехидрати?

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Маргото
29.05.2013 | 19:30
Полезна информация.
3
pepi damjnova
29.05.2013 | 11:51
Много интересна статия.
2
Много полезна информация.
1
Орнела Мути
29.05.2013 | 09:21
Хубава статия .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Панирани тиквички с пресен джоджен
    20 мин.
  • Фин крем с оризово брашно
    20 мин.
  • Лук в бяло вино
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...