Всички знаем колко е полезен лукът, особено по това време на годината, когато из въздуха "обикалят" всякакви вируси.
Този зеленчук има уникални противовъзпалителни и антибактериални свойства.
Освен това е богат на хром, витамин C и фибри, също така е добър източник на манган, витамин B6 и калий.
Ясно е, че трябва да присъства в менюто ни, проблемът е как да се справим със сълзите по време на готвенето му.
Като оставим трикове като този да намокрим ножа, преди да режем, ще ви зарадваме, че скоро ще имаме един по-сигурен начин. Просто да си купим сорт, който не предизвиква сълзи.
Той е създаден от световния земеделски и хранителен гигант Монсанто, който разработва нови подобрени видове плодове и зеленчуци. И спокойно, не става въпрос за генно-модифицирани варианти.
Това е възможно благодарение на високите технологии, с които се ускорява естествения процес на подобряване на видовете. Специалистите идентифицират гените, които носят определени характеристики, след което сканират милиони семена и избират да засеят тези, които носят желаната комбинация. В природата това може да отнеме цяло хилядолетие, докато новата технология на Монсанто го прави само за няколко години.
В резултат компанията скоро ще пусне на пазара лука Евърмайлд, който не предизвиква сълзи, както и броколи Бенефорте, богати на глюкорафанин, който произвежда антиоксиданти.
Сред новите сортове ще открием още пъпеш Мелориндж, който не изгнива, след като узрее, маруля Фрескада с повече фолиева киселина и витамин С, чушки Белафина, които са по-дребни за по-малко отпадъци.