"Ребърца на фурна” е любимо словосъчетание на много месоядни люде.
И няма как да е иначе - дори ароматът, който се носи из целия квартал, докато приготвяте нещо подобно, е неповторим. Да не говорим за вкуса, който обаче съседите ви няма да имат привилегията да опитат!
Ако някой си мисли, че ребърцата се готвят едва ли не сами, то изобщо не разбира от ребърца! Не можем да отречем, че изискват сравнително малко усилия и предварителна подготовка.
Но те са сред ястията, които определено имат нужда от специално отношение.
Какво ви е необходимо?
поне 1 кг свински ребърца - колкото повече месо има по тях, толкова по-добре
0.5 л бира (това количество е само за ребърцата, вие нямате право и на глътка от него!)
доста соев сос
малко чили
червен пипер
чубрица
1 с.л. мед по желание
Приготвяне
1. Извадете от шкафа своята любима Голяма тава. Намажете дъното й с мъничко мазнина.
2. Нарежете ребърцата по дължина, а ако някак си ви остане голямо парче месо без кост, нарежете го и него на късчета с подобна големина. Изобщо не си мийте ръцете, защото пак ще се изцапате.
3. Вземете едно ребърце и го дръжте над тавата от т.1. Полейте го обилно със соев сос, сложете малко чили, поръсете с червен пипер и чубрица и втрийте подправките от всички страни на ребърцето. Поставете го в тавата. Недейте да слагате сол на ребърцата предварително, тъй като месото ще изсъхне и ще стане жилаво.
4. Повторете процедурата от т.3 с всички ребърца.
5. Изсипете внимателно бирата в тавата.
6. В името на екзотичния вкус може да разтворите 1 с.л. мед в мъничко гореща вода и да прибавите получената смес към ребрата, полегнали в тавата.
7. Оставете ги да постоят така час, два, три…
8. Загрейте фурната на 200 С и покрийте тавата с алуминиево фолио. Когато температурата е постигната, поставете опакованата тава вътре и не я пипайте поне час.
9. Когато търпението ви започне да привършва (това обикновено става след час и десет минути), махнете фолиото и печете още поне 20 минути на 220 С.
10. Гарнитурата към ребърцата е препоръчително да бъде под формата на картофено пюре или зелена салата.
Ако рецептата ви е харесала, непременно последвайте Марина & Jenite!