Тараторът е най-любимата студена супа на всеки малък и голям българин. И това не е никак случайно!
Разхлаждащата супичка е питателна, хранителна, бърза за приготвяне и чудесна за високите температури.
Колегите от Sportuvai.bg ни споделиха тяхната нетрадиционна и доста по-богата рецепта за таратор.
Ето какво е необходимо за нейното осъществяване:
1 1/2 чаши ситно нарязани на кубчета краставици (2 корнишона)
2 кофички нискомаслено кисело мляко (по възможност по БДС)
1 чаша ситно нарязани на кубчета целина (стебла, а не листа)
1 скилидка чесън, ситно смляна на пюре с малко сол в хаванче
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
2 супени лъжици нарязан лук (по желание)
1 чаша варени спелта и камут (зърнени култури, алтернатива на пшеницата)
1 чаша чери домати, нарязани на четири
Прясно смлян черен пипер на вкус (по желание)
1/2 чаена лъжица смрадлика
2 супени лъжици нарязан магданоз или мента, плюс клонки за декорация
2 супени лъжици зехтин
Сол на вкус
Поставете всички съставки в голяма купа, разбъркайте и подправете със сол и черен пипер. Оставете супата да се охлади в хладилник за няколко часа.
Поръсете с мента или магданоз. За 6 порции.
Aко тараторчето ви се е усладило, цъкнете тук!