Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Домашен кашкавал

по статията работи: | 13 януари 2014 Прочитания: 98117 3
Лесна рецепта за вкусен кашкавал
Направи си сам: Домашен кашкавал
Източник: Kulinar.bg

Може би сте забелязали, че цените на кашкавала и качеството му напоследък следват обратно пропорционална графика, в полза на цената и в ущърб на качеството.

 

Именно заради тази тенденция или ако просто кашкавалът, който се продава в магазина до вас не ви се нрави, ние ви предлагаме да си приготвите домашен кашкавал.

 

Рецептата е лесна, не изисква дълъг период на узряване на продукта.

 

Продукти:

 

5 л прясно мляко (непастьоризирано), ако имате домашно краве мляко, използвайте него

 

1 пакетче лимонтузу

 

3-4 с.л. сол

 

*Някои рецепти включват в състава си и мая за сирене. Тя се продава в някои по-големи хранителни магазини и начинът й на употреба е показан на самата опаковка. Около 15-17 капки от нея са достатъчни за това количество мляко.


Начин на приготвяне: 

 

Сложете млякото на котлона, изчакайте да се загрее и сложете солта. Разбъркайте добре. Точно преди за заври течността, сложете лимонтузуто. Това се прави, за да се пресече млякото. Разбърквате през цялото време.

 

Оставете да поври така за няколко минути.

 

След като се пресече млякото, го отстранете от котлона и го излейте в предварително приготвен тензух. В него ще се отцеди, като отгоре можете да сложите някаква тежест, за да сте сигурни, че течността ще излезе докрай. Отделената течност ще е много солена, така че едва ли можете да я използвате за друго. 

 

След като сте се уверили, че няма повече какво да се оттече, оформете млякото във форма на кашкавалена пита и го сложете в хладилника. Нека остане така за поне 2 дни.

 

А след това време домашният кашкавал е готов за консумация.

 

Препоръчваме да се хапне с чаша хубаво червено вино или да опитате някоя от свързаните рецепти след статията. 

 

Припомнете си как да си приготвите домашно цедено мляко

Рейтинг: 3.7 / 5 , 6 гласa
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Георги Душков
31.10.2016 | 20:29
Всичко направих по рецептата но не се пресече сега какво да направя не съм сложил само мая
2
Георги Душков
31.10.2016 | 20:26
Всичко го направих по рецептата но не се пресече !Не сложих само мая
1
Reny Yordanova
17.07.2015 | 23:28
Сориии....майна , това е извара.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...