Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

На всяка рибка – рецепта

по статията работи: | 17 март 2015 Прочитания: 6096
Ако искате да знаете как...
На всяка рибка – рецепта
Източник: Роси Цветанова

На пазара вече може да се намери всякаква риба. Въпросът е обаче знаем ли как да си я приготвим?

 

Печена, пържена, на фурна, на скара – вариантите са много. Всяка риба си има правилни и неправилни начини, по които може да се приготви. Това се дължи на различното съдържание на мазнини и вкусови качества. Затова някои риби са по-вкусни панирани, а други - печени на скара. Ако някой си мисли, че не обича риба, може би не я е опитвал по правилния начин. 

 

Ще ви покажем най-добрите възможности за приготвяне на най-широкоразпространените по българския пазар видове риба.

 

Ципура – тази средиземноморска риба принадлежи към семейството на спаровите риби, има стегнато бяло месо и фин аромат. Чудесна е запечена в кора от сол, на скара или на фурна.

 

Препоръчваме ви Печена ципура

 

Подобно на нея се приготвят и другите представители на семейството – фагри и гопа.

 

Лавракът също е подходящ за приготвяне по сходен начин. А защо да не си направите Лаврак със зеленчуци?


Пъстърва – може да се приготви по всякакви начини, винаги е чудесна на вкус. Единствено при пържене се губи част от него. Затова, ако имате пъстърва, най-добре я изпечете на скара или фурна.

 

Скумрия – тя има изключително изразен аромат, което дава възможност да се комбинира с наситени сосове на основата на домати, вино или на горчица. Става много вкусна на скара или във фурна.

 

Пангасиус– въпреки лошата си слава, пангасиусът има своите положителни качества. Той принадлежи към "белите" риби. Те имат ниско съдържание на мазнини и крехко месо, затова не са подходящи за печене на скара, но във фурна или на тиган дават добри резултати. 

 

Сьомга – близка роднина на пъстървата. Отличава се със сочно розово месо и солидно количество мазнини. Вкусът й се пролучава най-добре при по-кратки и щадящи топлинни обработки – поширане, на пара, печене на фурна или барбекю.

 

Треска – както и пангасиусът, принадлежи към "белите риби". Тяхното месо се разпада лесно, затова не печете треската на скара. Пригответе я на фурна с винен сос и ще си оближете пръстите.

 

Хек – крехки, светлорозови филенца, идеални за паниране и печене на фурна. Не пракалявайте с подправките, за да не загубите деликатния и вкус. 

 

Шаран – високото съдържание на мазнина го прави подходящ за готвене на фурна и на скара. Става чудесен, ако се напълни с вкусна плънка. Шаранът може и да се пържи, но в такъв случай е добре да бъде сервиран с повече лимон и чеснов сос.  

 

Вече няма да се чудите кой е най-добрият начин да сготвите дадена рибка :)

 

И за да сме полезни докрай, вижте кои са най-подходящите сосове за риба.

 

Люба Грънчарова е спец по рибката и ние ви предлагаме да погледнете нейните вкусни рецепти с риба.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 155 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !