На пазара вече може да се намери всякаква риба. Въпросът е обаче знаем ли как да си я приготвим?
Печена, пържена, на фурна, на скара – вариантите са много. Всяка риба си има правилни и неправилни начини, по които може да се приготви. Това се дължи на различното съдържание на мазнини и вкусови качества. Затова някои риби са по-вкусни панирани, а други - печени на скара. Ако някой си мисли, че не обича риба, може би не я е опитвал по правилния начин.
Ще ви покажем най-добрите възможности за приготвяне на най-широкоразпространените по българския пазар видове риба.
Ципура – тази средиземноморска риба принадлежи към семейството на спаровите риби, има стегнато бяло месо и фин аромат. Чудесна е запечена в кора от сол, на скара или на фурна.
Препоръчваме ви Печена ципура.
Подобно на нея се приготвят и другите представители на семейството – фагри и гопа.
Лавракът също е подходящ за приготвяне по сходен начин. А защо да не си направите Лаврак със зеленчуци?
Пъстърва – може да се приготви по всякакви начини, винаги е чудесна на вкус. Единствено при пържене се губи част от него. Затова, ако имате пъстърва, най-добре я изпечете на скара или фурна.
Скумрия – тя има изключително изразен аромат, което дава възможност да се комбинира с наситени сосове на основата на домати, вино или на горчица. Става много вкусна на скара или във фурна.
Пангасиус– въпреки лошата си слава, пангасиусът има своите положителни качества. Той принадлежи към "белите" риби. Те имат ниско съдържание на мазнини и крехко месо, затова не са подходящи за печене на скара, но във фурна или на тиган дават добри резултати.
Сьомга – близка роднина на пъстървата. Отличава се със сочно розово месо и солидно количество мазнини. Вкусът й се пролучава най-добре при по-кратки и щадящи топлинни обработки – поширане, на пара, печене на фурна или барбекю.
Треска – както и пангасиусът, принадлежи към "белите риби". Тяхното месо се разпада лесно, затова не печете треската на скара. Пригответе я на фурна с винен сос и ще си оближете пръстите.
Хек – крехки, светлорозови филенца, идеални за паниране и печене на фурна. Не пракалявайте с подправките, за да не загубите деликатния и вкус.
Шаран – високото съдържание на мазнина го прави подходящ за готвене на фурна и на скара. Става чудесен, ако се напълни с вкусна плънка. Шаранът може и да се пържи, но в такъв случай е добре да бъде сервиран с повече лимон и чеснов сос.
Вече няма да се чудите кой е най-добрият начин да сготвите дадена рибка :)
И за да сме полезни докрай, вижте кои са най-подходящите сосове за риба.
Люба Грънчарова е спец по рибката и ние ви предлагаме да погледнете нейните вкусни рецепти с риба.