Днес ще ви запозная със сосовете, защото те са особено важна част от кулинарията. Добрият сос може да подсили аромата и вкуса на всяко ястие. Сосовете биват студени, топли и сладки.
С годините, както кулинарията, така и сосовете, се изменят.
Някои от тях са „мултифункционални“ и се използват както за ястия, така и за салати.
Рецептите за сосове са много и най-разнообразни. Те дават възможност на всяка домакиня да прояви творчество в кухнята и да допринесе нещо свое към вече съществуващата рецепта.
Днес ви предлагам класически студени сосове за риба.
Сос Тартар
Необходими продукти: 100 гр. майонеза, 100 гр. кисели краставички, 1 малка глава лук (ситно нарязана), 6 стръка копър, щипка захар. Всички продукти се нарязват на много ситно, разбъркват се, опитва се на вкус и, ако е необходимо, се добавя малко сол или лимон.
Орехов сос
Необходими продукти: 1 филия бял хляб без кората, 5-6 скилидки чесън, 10 ореха, сол на вкус, зехтин, 3 с.л. вода, 3 с.л. сок от лимон. В хаванче счукваме чесъна със солта, след това прибавяме орехите и натрошения хляб, продължаваме да стриваме в хаванчето и сипваме по малко от зехтина, водата и лимона.
Сос аншоа
Необходими продукти: 10 рибки аншоа, 10 маслини, сокът на един лимон, черен пипер, щипка захар, 1 с.л. майонеза. Всички продукти се смесват и разбиват с блендер. Ако нямате, можете да нарежете продуктите на много ситно, но с блендер сосът става най-хубав.
Пикантен сос
Необходими продукти: 1 к.ч. зехтин, сока от 1 лимон, 2 щипки сол, 1 люта чушка (прясна). Пюрира се в блендера.
Сос с маслини
Необходими продукти: Равни части майонеза, кисело мляко и паста от маслини. Всичко се разбърква едновременно.
Сос с пресен лук
Необходими продукти: 1 връзка пресен лук, 2 с.л. майонеза, 2 с.л. настърган пармезан, 1 с.л. сос уорчестър. Лукът се нарязва на ситно и се прибавят останалите продукти.
Сос прясул
Необходими продукти: 1 част оцет, 1 част вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 5 скилидки чесън. Чесънът се счуква със солта, прибавят се оцета и водата. Накрая се добавя магданоза. Идеален е за печена на скара риба.
Сос аншоа II вид
Необходими продукти: 10 броя аншоа, 5 скилидки чесън, 1 стрък пресен босилек, 2 с.л. зехтин, каперси, 1 с.л. сок от 1 лимон. Всички продукти, без каперсите, се смилат в блендера. Каперсите се прибавят на края, като се оставят цели.
Сос с кетчуп
Необходими продукти: 2 с.л. майонеза, 1 с.л. кетчуп, 1 кисела красавичка, 1 малка главичка лук, черен пипер на вкус. Продуктите се нарязват на ситно и се разбъркват с майонезата и кетчупа. Подправя се на вкус.
Почистване на люспите на рибата
Най-лесният начин за почистване на люспите на рибата е като полеем рибата с топла вода.
Изрязваме с ножица за кости перките, след това я слагаме в по-голям найлонов плик.
Хващаме рибата за главата, нека тялото й остане в плика. С обратната страна на ножа, в посока срещу люспите, изчистваме рибата, като по този начин люспите ще останат в плика.