Салатите трябва да присъстват на трапезата целогодишно, независимо от сезона.
Ако зелената салата най-често я похапваме през пролетта, то през зимата изключително подходяща е зелевата салата.
Да не забравим и вкусната и полезна салата от червено цвекло.
Но каква ще бъде салатата, без подходящия за нея дресинг? Определено не толкова апетитна и сочна.
Ето защо ви предлагам изпитани от мен дресинги за няколко вида салати.
За зелена салата
Комбинираме 4 части зехтин, 2 части лимонов сок, сол на вкус, черен пипер, 1 част настърган пармезан.
Друг вариант е следният: 2 части зехтин, 1 част оцет балсамико, сол на вкус, черен пипер.
За салата от моркови и зеле
Използваме 5 части кисело мляко, 3 части майонеза, 1 част мед, 1 част горчица, сол на вкус.
Или 2 части зехтин, 1 част лимонов сок, сол на вкус, 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица ситно нарязан копър.
За салата с броколи и карфиол
Най-вкусна става с дресинг от 5 части майонеза, 2 части оцет, 1 част захар.
Дресингът съдържа 2 части оцет, 2 части зехтин, 1 част горчица, 1 скилидка ситно нарязан чесън, сол на вкус, 1 супена лъжица магданоз и 1 супена лъжица копър.
Друг вариант е дресингът от 2 части зехтин, 2 части оцет, сол на вкус.
Разбива се с вилица, като се прибавя от време на време по малко вода, докато се получи хомогенна маса.
Да ви е сладко!