Честит Никулден! Честито на имениците, рибарите, банкерите и пътешествениците. Бъдете здрави, щастливи и успешни. На днешния ден честваме голям празник, посветен на Св. Николай Мирликийски. Разбира се, празник от този ранг е всенароден и се чества във всяка къща, дори в семейството да няма именик.
От известно време насам ви предлагаме най-различни менюта и начини за приготвяне на риба, с които да отпразнувате Никулден подобаващо. И тъй като ежедневието на мнозина е доста натоварено, ще се случи и така, че все някой ще остане без конкретна идея за това как да приготви рибата.
В такива случаи Kulinar.bg "удря" по едно рамо. И сега ще направим същото с избрани рецепти за риба на нашата Люба Грънчарова.
Изпробвани от нея самата, ето ги и рецептите, сред които можете да намерите своята, в случай, че не сте решили вече какво точно да направите за празника.
Тъй като все повече (от младите) хора у нас, предпочитат да хапват сьомга, ви предлагаме ето тази печена сьомга с картофи. Става лесно и е много вкусна. А нека не забравяме и колко е полезна сьомгата. Кога, ако не днес, да се поглези човек.
Втарата рибка, която ви предлагаме, е пъстърва. За феновете на тази риба не е тайна, че пъстърва на грил е един прекрасен начин да си я приготвим.
Хора всякакви, вкусове – също толкова. Затова ви предлагаме още едно рибно ястие, дело на Люба, но малко встрани от традицията – скариди със зеленчуци на плоча.
Познаваме и хора, които не са толкова големи почитатели на рибите, като цяло. Но им се иска да спазят традицията и да хапнат риба. Ако сте сред тях, предлагаме ви да опитате ето този смадок с гарнитура. Филенце от бяла риба е най-подходящото в тази ситуация.
За тези от вас, които предпочитат течната храна, могат да си приготвят ето тази богата рибена чорба.
Ако пък желаете да си хапнете нещо още по-здравословно, предлагаме ви да изберете сьомга със зеленчуци – вкусно, питателно, здравословно.
Получава се една прекрасна комбинация между паста и филенца аншоа. Ако искате да си направите един Никулден със средиземноморски вкус, можете да си приготвите паста с аншоа.
Ето и една рецепта за печен костур с див лук, която може да опитате. Освен лука, в нея има и киселичките каперси, лимонов сок, сусам и риган. Звучи наистина прекрасно.
Надяваме се, че сме били полезни със съветите си за Никулден.
Чакаме с нетърпение да споделите с нас вкусните си празнични гозби, качвайки ги на страницата ни във фейсбук. Вкусен Никулден на всички :)