Не е лесно за запомним всички витамини, минерали и полезни вещества в храни, които ядем. Затова пък можем само с един поглед да разпознаем ползите и преназначението на някои зеленчуци. Природата се е погрижила да ни дари със знание, което е достъпно, лесно и дори забавно.
Формата на някои известни зеленчуци наподобява изключително тази на човешки органи, като допринасят и за тяхното по-добро функциониране. Ето някои примери, с които лесно можем да се погрижим за здравето на тялото си:
Орехите и човешкият мозък. Орехите са ядки с две набръчкани полукълба, затворени в черупка.
Точно както нашият мозък е предпазен от черепа на главата ни. Освен това, ядките съдържат голямо количество тиамин, витамин Е и магнезий, които способстват при изграждането на химично съединение, което присъства в предаването на нервните импулси в мозъка.
Орехите са и чудесен източник на омега-3 мазнини, които подобряват работата на артериите, с което поддържат ума ни бодър и концентриран.
Също така чудната ядка ни снабдява с хормона мелатонин – мощен антиоксидант, който премахва вредните радикали в тялото и подобрява съня, поради което е известен като "хормонът на младостта".
Морковите и очите. Морковите имат изключително важна роля в менюто ни. Те са източник на бета каротен, витамин А, витамин С, флавоноиди и фитохимикали, които са антиоксиданти. Бета каротенът предпазва очите. Резенче морков наподобява зеницата и ириса на човешкото око.
Доматите и сърцето. Доматите съдържат голямо количество витамин А, витамин С, фолиева киселина, натрий и ликопен – вещество, което предпазва от рак на простатата. Фолиевата киселина стимулира производството на червени кръвни клетки в костния мозък и помага при транспорта на кислород в кръвта. Човешкото сърце, също като домата, има 4 части – 2 предсърдия и 2 камери.
Бобът и бъбреците. Бобът наподобява изцяло формата на бъбрек. Той е страхотен източник на разтворими и неразтворими фибри, протеини, натрий, фолиева киселина, магнезий, желязо, тиамин, витамин В6, витамин В3 и цинк. Изумителният боб, които така обичаме на похапваме по празници, спомага функционирането на бъбреците.
Лукът и имунната система. Луковите глави представляват кръгли зеленчуци с множество слоеве. Лукът е богат на витамин С, витамин В6, желязо, биотин и натрий. Известен е със свойството си да понижава кръвното налягане, холестерола, помага при борбата с рака и поддържането на имунната система. Точно както многобройните слоеве на луковицата предпазва вътрешните части, така и нашата имунна система се опитва да ни предпази от неблагоприятни външни влияния.
Целината (ревенът) и костите. Ревенът е дълго зелено или червникаво растение с дълго стъбло. Целината е популярна подправка, използвана в супи и салати. И двете култури(особено в суров вид), съдържат натрий, който заздравява костите.