Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

На какво ни учат зеленчуците?

по статията работи: | 08 февруари 2013 Прочитания: 6593 4
Природата се е погрижила да ни дари със знание, което е достъпно и лесно
На какво ни учат зеленчуците?
Източник: womensday

Не е лесно за запомним всички витамини, минерали и полезни вещества в храни, които ядем. Затова пък можем само с един поглед да разпознаем ползите и преназначението на някои зеленчуци. Природата се е погрижила да ни дари със знание, което е достъпно, лесно и дори забавно.

 

Формата на някои известни зеленчуци наподобява изключително тази на човешки органи, като допринасят и за тяхното по-добро функциониране. Ето някои примери, с които лесно можем да се погрижим за здравето на тялото си:


Орехите и човешкият мозъкОрехите са ядки с две набръчкани полукълба, затворени в черупка.


Точно както нашият мозък е предпазен от черепа на главата ни. Освен това, ядките съдържат голямо количество тиамин, витамин Е и магнезий, които способстват при изграждането на химично съединение, което присъства в предаването на нервните импулси в мозъка.


Орехите са и чудесен източник на омега-3 мазнини, които подобряват работата на артериите, с което поддържат ума ни бодър и концентриран.


Също така чудната ядка ни снабдява с хормона мелатонин – мощен антиоксидант, който премахва вредните радикали в тялото и подобрява съня, поради което е известен като "хормонът на младостта".

 6402

 

Морковите и очите. Морковите имат изключително важна роля в менюто ни. Те са източник на бета каротен, витамин А, витамин С, флавоноиди и фитохимикали, които са антиоксиданти. Бета каротенът предпазва очите. Резенче морков наподобява зеницата и ириса на човешкото око.

 

6403

 

Доматите и сърцето. Доматите съдържат голямо количество витамин А, витамин С, фолиева киселина, натрий и ликопен – вещество, което предпазва от рак на простатата. Фолиевата киселина стимулира производството на червени кръвни клетки в костния мозък и помага при транспорта на кислород в кръвта. Човешкото сърце, също като домата, има 4 части – 2 предсърдия и 2 камери.

 

6400 

 

Бобът и бъбреците. Бобът наподобява изцяло формата на бъбрек. Той е страхотен източник на разтворими и неразтворими фибри, протеини, натрий, фолиева киселина, магнезий, желязо, тиамин, витамин В6, витамин В3 и цинк. Изумителният боб, които така обичаме на похапваме по празници, спомага функционирането на бъбреците.

 

Лукът и имунната система. Луковите глави представляват кръгли зеленчуци с множество слоеве. Лукът е богат на витамин С, витамин В6, желязо, биотин и натрий. Известен е със свойството си да понижава кръвното налягане, холестерола, помага при борбата с рака и поддържането на имунната система. Точно както многобройните слоеве на луковицата предпазва вътрешните части, така и нашата имунна система се опитва да ни предпази от неблагоприятни външни влияния.

 

6401

 

Целината (ревенът) и костите. Ревенът е дълго зелено или червникаво растение с дълго стъбло. Целината е популярна подправка, използвана в супи и салати. И двете култури(особено в суров вид), съдържат натрий, който заздравява костите.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
MR.LAZY
09.02.2013 | 10:42
Нищо не прочетохме за аспержите :)
3
Zlatina Todorova
08.02.2013 | 16:49
много интересно :)
2
Vqra Petrova
08.02.2013 | 16:06
и аз не съм се замисляла,че и визуално показват за кой орган от тялото са полезни,много интересна статия!
1
Anna Vasileva
08.02.2013 | 15:43
Доста интересно,наистина не се бях замисляла,че чисто визуално могат да подскажат! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...