Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Странни суеверия, свързани с храната (част I)

по статията работи: | 23 септември 2013 Прочитания: 8719
А вие суеверни ли сте?
Странни суеверия, свързани с храната (част I)
Източник: Thinkstock / Guliver

Всяка култура си има свои суеверия. Може би сте чували от майките и бабите си, че черната котка носи лош късмет, счупеното огледало – нещастна любов, а чесънът гони вампири.

 

Суеверията произтичат от вярването, че съществува свръхестествена сила, която движи съдбата и житейските събитията.

 

По своята същност, суеверието е начин да се повлияе на тази сила, да се пресотврати или да се разгадае бъдещето.

 

Без значение дали им вярвате или не, ако прекарвате много време в кухнята, тези любопитни суеверия със сигурност ще събудят интереса ви. А ето някои от тях:

 

Чесън. Както вече споменахме чесънът е известен със "способността си" да гони вампири. Освен това, според някои вярвания, чесънът предпазва от зли очи, прихващане на отрицателна енергия и уроки.

 

Яйцето е символ на плодородието в почти всички култури. По тази причина, в миналото земеделците счупвали яйца върху нивите си, за да бъде реколтата здрава и изобилна.

 

 3718

 

Според друго поверие, след като счупите яйце, трябва да натрошите черупката му много ситно, тъй като иначе вещица ще събере черупките и ще ги занесе в морето, където ще предизвика ужасна буря.

 

Солта е познат "носител" на лош късмет. В България също е популярно вярването, че ако разсипеш сол, ще се случи нещо лошо. За да го предотвратиш трябва да хвърлиш с дясната ръка сол през лявото рамо. Така солта ще попадне в очите на дявола и той няма да види, че сте "предизвикали" съдбата.

 

Хляб. Ако разрежете хляба и видите голяма дупка в него, т.е балон с въздух, това е предвещание за смърт. Според славянските вярвания, дупката в хляба символизира ковчег. Когато замесвали хляб, в миналото хората рисували кръст върху питата, за да не може дявола да седне върху нея и да попречи на хляба да стане хубав.

 

В Китай дължината на спагетите символизира дължината на човешкия живот. Затова те никога не трябва да се нарязват или начупват, а само да се навиват, за да не се съкращава човек собствения си живот.

 

Чаят е известен гадател в суеверията. Освен, че може да предскаже бъдещето, се смята, че ако сложиш в чая си мляко, преди захарта, никога няма да се венчаеш.

 

 5749

 

Ако в чашата ти чай останат неразтворени кристалчета захар, значи някой е влюбен в теб. Според същите вярвания, ако разлееш чай, ще ти дойдат неочаквани гости. Добре е, само един човек да налива чай, защото обратното води до лош късмет.

 

Кафето също служи за гадаене на бъдещето. На някои места се вярва, че ако в сервираното ви кафе има балончета с въздух, трябва да ги съберете с лъжичката и да ги изядете. Подобно действие би могло да се награди от съдбата с неочаквани пари.

 

Портокали. Суеверията, свързани с портокалите, не са толкова известни в България по разбираеми причини - ние не ги отглеждаме традиционно. В някои култури, обаче се смята, че ако подарите на някого портокал, той ще се влюби във вас. (Е, при нас не се получи, но вие не се отказвайте...)

 

Поверието, свързано с хвърлянето на ориз по току-що венчана двойка, е доста популярно в България. Оризът символизира здраве, щастие и благополучие. Така близки роднини и приятели символично "предначертават" щастлив семеен живот на младоженците.

 

 

Сребърните прибори също могат да предскажат бъдещето в някои страни. Някои смятат, че среброто може да определи, какъв човек ще дойде на гости в къщата. Ако падне вилица на земята, то в къщата ще дойде жена. Ако падне нож – гост ще бъде мъж, а ако е лъжица – дете. При това положение, ако не сте в настроение за гости, внимавайте с миенето на сребърните прибори.

 

Още любопитни суеверия, свързани с храната, очаквайте скоро в част II. Aко се сещате за други поверия, споделете ги на фейсбук страницата ни.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...