Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Агаве - сладкият еликсир

по статията работи: | Прочитания: 1285
Произлиза от вид кактус, суровина за направата на текила
Агаве - сладкият еликсир
Източник: sxc.hu

Вече ви запознахме с най-здравословните заместители на захарта, но се намери още един ресурс, от който може да се извлече натурална сладост, който е полезен и не променя вкуса на ястията, към които се добавя.

 

Това е сиропът от агаве. Растението агаве произлиза от семейството на кактуса. Расте в Мексико и Южна Африка. Използва се и като основна съставка на текилата.

 

Течността наподобява мед, но е по-рядка и не толкова наситена като цвят. Сиропът от агаве е почти два пъти по-сладък от захарта. Но е много по-полезен, защото има нисък гликемичен индекс и може да се усвои от организма напълно.

 

Подходящ е и като заместител на меда в рецептите на веганите. Друга положителна характеристика на агавето е, че се разтваря бързо и е подходящ за подслаждането на студен чай, например.

 

Успешна роля като спойващ агент играе и като добавка към зърнени закуски. Продават се различни видове сироп – светъл, кехлибарен, тъмен и суров. Можете да го намерите в био магазините. Светлият има лек вкус, почти неутрален.

 

Кехлибареният има почти същата сладост като карамела и се използва за подслаждане на ястия със силен вкус. Тъмният има най-наситен вкус, използва се за ястия с морски дарове, птиче месо, някои десерти.

 

Заедно с кехлибарения се добавят към палачинки като топинг. Суровият също има неутрален вкус и се произвежда на температура от 48 С, с цел да се запазят натуралните ензими.

 

Следователно е подходящ за употреба от суровоядците.

 

92% от масата му е фруктоза, а 8% глюкоза, някои видове търговски продукти са по-осреднени стойности, но това вероятно се дължи на решеие на производителя.

 

Тези стойности показват опасност от пренасищане с фруктоза при прекомерна употреба на агаве. Затова се препоръчват около 15 мл сироп на ден.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...