Вече ви запознахме с най-здравословните заместители на захарта, но се намери още един ресурс, от който може да се извлече натурална сладост, който е полезен и не променя вкуса на ястията, към които се добавя.
Това е сиропът от агаве. Растението агаве произлиза от семейството на кактуса. Расте в Мексико и Южна Африка. Използва се и като основна съставка на текилата.
Течността наподобява мед, но е по-рядка и не толкова наситена като цвят. Сиропът от агаве е почти два пъти по-сладък от захарта. Но е много по-полезен, защото има нисък гликемичен индекс и може да се усвои от организма напълно.
Подходящ е и като заместител на меда в рецептите на веганите. Друга положителна характеристика на агавето е, че се разтваря бързо и е подходящ за подслаждането на студен чай, например.
Успешна роля като спойващ агент играе и като добавка към зърнени закуски. Продават се различни видове сироп – светъл, кехлибарен, тъмен и суров. Можете да го намерите в био магазините. Светлият има лек вкус, почти неутрален.
Кехлибареният има почти същата сладост като карамела и се използва за подслаждане на ястия със силен вкус. Тъмният има най-наситен вкус, използва се за ястия с морски дарове, птиче месо, някои десерти.
Заедно с кехлибарения се добавят към палачинки като топинг. Суровият също има неутрален вкус и се произвежда на температура от 48 С, с цел да се запазят натуралните ензими.
Следователно е подходящ за употреба от суровоядците.
92% от масата му е фруктоза, а 8% глюкоза, някои видове търговски продукти са по-осреднени стойности, но това вероятно се дължи на решеие на производителя.
Тези стойности показват опасност от пренасищане с фруктоза при прекомерна употреба на агаве. Затова се препоръчват около 15 мл сироп на ден.