Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Великден по света

по статията работи: | 12 април 2015 Прочитания: 1916
Къде какво слагат на трапезата
Великден по света
Източник: Wikimedia Commons

Великден се празнува в целия християнски свят, но на различните места традициите са различни. Различни са и ястията, които се слагат на великденската трапеза.

 

Вече ви показахме и специфичните козунаци на различните държави.

 

Ние обичаме да слагаме на трапезата си зелена салата, агнешко, агнешка дроб сарма...

 

При нас празникът се свързва с месенето на козунаци и боядисването на яйца. Както знаете, яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Най-възрастната жена в къщата трябва да оцвети първото яйце и то задължително да е червено. С него се прави кръстен знак на челата на децата за здраве.


Но това са неща, които знаем. Ето и няколко неща, свързани с традициите около Великден в България и по света, които ние лично не знаехме.

 

България. Винаги, когато са се боядисвали яйца, се приготвя и една отделна кошничка специално за кумовете. Освен това, яйце се дарява за здраве на всеки гост, прекрачил прага на дома.

 

Обредният хляб е неотменна част от Великден. Най-често се прави в кръгла форма, укрясява се с красиви плетеници, а в средата му се слага червено яйце. Такива хлябове се правят не само в България, но и в други държави. Традиционна е датата на замесването – например в България обредният хляб се замесва на Велики четвъртък, в Гърция – на Разпети петък.

 

Като споменахме Гърция... там празникът се чества много пищно и тържествено. На трапезата задължително присъства овнешка шкембе чорба, която е застроена с яйца и лимонов сок. Тя замества "нашето" агнешко печено. Традиционният гръцки десерт за Великден е баклава, както и бисквити във форма на венец. Месят се и козунаци, които се украсяват с боядисани яйца.


В Русия традиция е на трапезата да има много сладкиши. Един от тях е пасха – сладкиш от пресована извара. Прави се и козунак, който там наричат кулич. Той се пече, за да се напомни прощалната вечеря на Иисус с учениците. Куличът се прави от по-рядко тесто, подобно на тестото за кекс, и се пече в цилиндрични високи съдове с вместимост около 1,5 л. Съществуват и 10-литрови форми за кулич, които се използват за старинните руски пещи.

 

Друг десерт, който присъства на руската трапеза, е "агнето", направено от тесто с много захар и масло. Този символ се свързва с жертвата на Христос.

 

Великден е празник на Възкресението и точно затова традиционно на руската маса се слагат житни или овесени кълнове. Те също си имат своята символика – зърното символизира смъртта, а листенцата – живота. Тези кълнове не е задължитлено да се ядат, но трябва да присъстват на трапезата.

 

В Италия също на почит са сладкишите. В тях се вплитат яйца за здраве. Прави се и cassata, което представлява пандишпан с рикота. В различните части на Италия (както и при нас) има различни традиции. Например в Ломбардия пекат хляб във форма на гълъб. В Лигурия правят наложена баница със сирене яйца и зеленчуци (torta pasqualina). За направата на тази баница се ползват точно 30 кори – символизират годините на Христос.


Панетоне е сладък хляб от Италия, който се появява у нас, точно в дните около Великден.

 

 30458

 Снимка - италианска баница: wikipedia.com

 

В Англия традиция е на празника да се събере цялото семейство. Великден започва още от сутринта, като за закуска се поднасят кифлички, украсени с кръст. На обедната трапеза има агнешко печено със зеленчуци, великденска торта и боядисани яйца.

 

В Ланкшир имат интересно великденско състезания – от стръмен хълм пускат варени и боядисани яйца. Побеждава този, чието яйце стигне първо до долу, без да се счупи.

 

На Филипините празникът започва още от нощта на събота срещу неделя. На тази нощна трапеза се слагат месни ястия. Цялото семейство е длъжно да се събере около масата, дори децата. Поверието е, че ако някой спи, а не се храни с останалите, ще оглушее.

 

В Полша е много важно всички ястия, преди да се сервират, да се осветят в църквата. Друга интересна традиция е поднасянето на настърган хрян – за да напомня, че не всичко в живота е сладко. На масата, както в Русия, се слага "агне" изпечено с захар или масло. На празничната трапеза се сервират местни ястия, млечни продукти, тестени изделия. Типични полски тестени изделия са "мазурки" и "бабка" - приготвят се от козуначено тесто.

 

Традициите в Чехия, Унгария и Словакия са подобни на полските, но има някои специфични особености.


В Словакия сервират паска – пирамида от пресована извара със сметана, захар, яйца и масло, която украсяват със захаросани плодове.


 

Снимка - паска : wikipedia.com

 

В Чехия пък приготвят "мазанец". Този десерт представлява сладки кръгли кифлички със стафиди и бадеми. Друга традиция в Чехия, несвързана с храната, но все пак интересна, е момичетата да пръскат с вода момчетата, за да отмият следите от зимата. След това им подаряват боядисани яйца.

Рейтинг: 4 / 5 , 298 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...