Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

История и символика на козунака

по статията работи: | 09 април 2015 Прочитания: 4461 1
Играещ централна роля както в православната, така и в католическата вяра
История и символика на козунака
Източник: Thinkstock/Guliver

Великден е празникът, който свързваме с едни от най-вкусните тестени изделия – козунаците.

 

Съвсем умишлено ги наричаме тестени изделия, а не козунаци, защото имаме намерение да ви разкажем за най-вкусните великденски хлябове, които се приготвят за празника в целия ни континент.

 

Къде е приготвен първият великденски хляб?

 

Смята се, че традицията по приготвянето на сладък хляб за Великден идва от Ортодоксалното християнство.

 

Ако питате някой грък, той веднага ще ви отговори, че подсладеният хляб съществува и се прави за честването на Христовото Възкресение още от времето на Омир.

 

В борбата за първоизточник на сладкия великденски хляб се включва и италианският хляб на Тони или панетоне.

 

Има и една теория, че първият козунак е направен в Древен Египет. Бил е подсладен с мед, а отвътре е бил пълен със семена.

 

Гърците били заинтересовани от хляба, приготвен с мая, и започнали да приготвят свой – със стафиди, орехи и мед.

 

Един такъв спор между египтяни, гърци и римляни би бил абсолютно безпредметен и определено НЕизненадващ. Отдавна сме свикнали с мисълта, че повечето дългогодишни и, дори вековни, рецепти идват точно от тези народи. И подобни претенции въобще не ни изненадват.

 

Хлябът, като цяло в нашата религия, играе изключитело важна роля. Обредният хляб е този, който ни събира около трапезата, той е този, който сплотява поколения жени в семейството, докато го приготвят. Ако си правите козунаците за Великден сами у дома, то повечето от вас са научени от своите майки и баби на тънкостите в направата му, обзалагаме се в това.

 

Символика на козунака

 

Например в Сардиния, Италия, за празника се приготвя хляб във формата на кръст, който да символизира Христовото разпятие. Ако искате да опитате този италиански сладък празничен хляб, предполагаме, че по това време вече може да се намери в магазинната мрежа и у нас.

 

Отново в Италия се приготвя и хляб във формата на гълъб. И тук се търси религиозна символика.


Кулич е традиционен великденски хляб за Русия. В Украйна традиционният великденски хляб се нарича паска. Той е много богат бял хляб (от бяло брашно), който се декорира на челната страна с различни символи, олицитворяващи ортодоксалната и католическата вяра – кръст, цветя, панделки, житни класове.

 

Бабка също е скадък хляб, който се приготвя в Украйна, Полша и Беларус. Всъщност Чехия и Словакия не могат да си поделят оригиналната рецепта. Затова нека го наречем традиционен великденски хляб от Източна Европа, като компромисен вариант.

 

Сега идва ред и на вкусния козунак, който вече нямаме търпение да си хапнем. Той бива определян като традиционен за България и Румъния. Но разликата е, че у нас се приготвя за Великден и в северната ни съседка си похапват козунак не само на Възкресение, а и за всеки значим празник (Коледа, Нова Година, Петдесятница).

 

Козунакът е символ на тялото на Христос, както червените яйца са символ на неговата кръв. Именно тази силна, символична натовареност го прави съществен за честването на Възкресение Христово.


Припомнете си условията за перфектен козунак.


Опитайте и една от нашите прекрасни рецепти за козунак.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 207 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Anna Vasileva
10.04.2014 | 16:53
не знаех историята му,много го обичам обаче!:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...