Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Гарам масала - експлозия от вкусове

по статията работи: | Прочитания: 6118 4
Подправката "вълнува" сетивата на цяла Южна Азия
Гарам масала - експлозия от вкусове
Източник: Thinkstock/ Guliver

Гарам масала или "люти подправки", буквално преведено. Подправката представлява интересна смесица от вкусове, идваща от Северна Индия. Среща се и в други южноазиатски кухни.

 

Използва се самостоятелно или в комбинация с други подправки. Съставът на гарам масала се различава, в зависимост от района, където е произведена.

 

Различните комбинации се ползват за подправянето на разнообразни ястия и всяка една рецепта има претенцията да бъде по-автентична от останалите.

 

Съставките се изпичат предварително и след това се смесват. Това се прави, за да се освободят вкусовете и ароматите.

 

За типичната комбинация на гарам масала се счита тази от черен и бял пипер, карамфил, канела, черни и бели семена кимион, шушулки кардамон.

 

Някои разновидности на подправката предполагат да бъдат прибавени билки, други - подправките да бъдат смесени с вода, оцет, кокосово мляко или други течности, в следствие, на което се получава паста. Други добавят орехи, лук, чесън.

 

Вкусовете се смесват внимателно до получаването на балансиран вкус, подчертавайки по-осезаемо един от тях. Например в някои специалитети в Кашмир последователно са слагат кориандър, джинджифил и чили, а гарам масала е смесена предварително, като съдържанието й се състои от карамфил, кардамон, индийско орехче, кимион, куркума и копър.

 

По време на готвене готвачът опитва ястието, за да прецени кога е точният момент да добави следващата подправка. Обичайната последователност е кориандър, джинджифил, гарам масала и на финала се слага чили.

 

Традиционното ястие "Пилешко къри" например, се приготвя като първо пилето се пържи, след което се вади от тигана, прибавят се чесън, лук и пресен джинджифил в тигана, където е било пилето и се приготвят на тих огън за около 7 минути. Тогава се добавя гарам масала и се пържи за няколко минути.

 

Пилето се връща в тигана, добавят се домати Конкасе и малко вода и ястието се оставя да покъкри. В Пакистан гарам масала е честа добавка на различни видове пилаф. Тя обикновено се прибавя към загрято олио и се запържва с лук до златисто кафяво.

 

Наситената гарам масала съдържа много микроелементи: калций, желязо, калий, цинк, имайки предвид различните подправки, влизащи в състава й.

 

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Krasimira Jekova
13.05.2013 | 15:53
Отговор на коментар #2 от Лиляна Терзиева:
сигурно
3
ана
13.05.2013 | 14:39
Странно име, странен вкус.
2
Лиляна Терзиева
13.05.2013 | 12:39
Доста интересно ще е като вкус.
1
Доста интересно.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!