Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да намалим калориите в ориза с до 60%?

по статията работи: | 23 март 2015 Прочитания: 3166
Според опита на екип от учени
Как да намалим калориите в ориза с до 60%?
Източник: Photl

Днес сме пълни с добри новини! За тези от вас, които обичат ориз, ще бъде страхотна новина да разберат, че има начин да направим ориза още по-здравословен.

 

Ще ви запознаем с резултати, получени от изследване, проведено в университет в Шри Ланка. Има един трик, който да намали калорийния състав на ориза с до 50-60%! Не е ли страхотно?

 

1 чаша среднозърнест бял ориз съдържа около 250 калории, а новият метод (открит от учените в университета) на приготвяне ще ги намали на половина.

 

Ето за какво става дума – смяна на смилаемото нишесте с несмилаемо, което да предпази от преработването му в глюкоза, която да се абсорбира в кръвния поток, чрез храносмилателните процеси.

 

С. А. Джеймс – автор на изследването, обяснява, че след като тялото ни преработи въглехидратите в глюкоза, настъпва процес на образуване на полизахарид – гликоген. Черният ни дроб и мускулите съхраняват гликогена за енергия и бързо го връщат обратно в глюкоза, когато "им потрябва". Глюкозата, която не се е превърнала в гликоген, директно образува мазнини, което води на трупането на излишни килограми.

 

Какво да направим, за да получим по-нискокалоричен ориз?

 

Добавете една малка лъжичка кокосово олио към водата, в която ще го варите. Това количество е достатъчно за половин чаша ориз. Сложете го да се вари под капак за около 20-40 минути. Свареният ориз сложете в хладилника за 12 часа и ето – имате ориз с намалено количество калории с до 60%. 

 

Охлаждането има сериозна роля за процеса, тъй като спомага за протичането на процеси в състава на самите зърна. Последвалото затопляне на ориза, няма да възвърне вече протеклите процеси.

 

Този метод не е далеч от този за направа на пилаф – сваряването на ориза във вода и масло.

 

И едно последно уточнение – екипът на Джеймс е базирал откритието си на употребата на среднозърнест бял ориз. Предстои да се правят опити и с други видове ориз. Ще поживеем и ще видим, както се казва. 

Рейтинг: 4 / 5 , 333 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...