Днес сме пълни с добри новини! За тези от вас, които обичат ориз, ще бъде страхотна новина да разберат, че има начин да направим ориза още по-здравословен.
Ще ви запознаем с резултати, получени от изследване, проведено в университет в Шри Ланка. Има един трик, който да намали калорийния състав на ориза с до 50-60%! Не е ли страхотно?
1 чаша среднозърнест бял ориз съдържа около 250 калории, а новият метод (открит от учените в университета) на приготвяне ще ги намали на половина.
Ето за какво става дума – смяна на смилаемото нишесте с несмилаемо, което да предпази от преработването му в глюкоза, която да се абсорбира в кръвния поток, чрез храносмилателните процеси.
С. А. Джеймс – автор на изследването, обяснява, че след като тялото ни преработи въглехидратите в глюкоза, настъпва процес на образуване на полизахарид – гликоген. Черният ни дроб и мускулите съхраняват гликогена за енергия и бързо го връщат обратно в глюкоза, когато "им потрябва". Глюкозата, която не се е превърнала в гликоген, директно образува мазнини, което води на трупането на излишни килограми.
Какво да направим, за да получим по-нискокалоричен ориз?
Добавете една малка лъжичка кокосово олио към водата, в която ще го варите. Това количество е достатъчно за половин чаша ориз. Сложете го да се вари под капак за около 20-40 минути. Свареният ориз сложете в хладилника за 12 часа и ето – имате ориз с намалено количество калории с до 60%.
Охлаждането има сериозна роля за процеса, тъй като спомага за протичането на процеси в състава на самите зърна. Последвалото затопляне на ориза, няма да възвърне вече протеклите процеси.
Този метод не е далеч от този за направа на пилаф – сваряването на ориза във вода и масло.
И едно последно уточнение – екипът на Джеймс е базирал откритието си на употребата на среднозърнест бял ориз. Предстои да се правят опити и с други видове ориз. Ще поживеем и ще видим, както се казва.