Киноата е семе, което често се бърка със зърнен продукт, поради подходящото си съчетание със зеленчуци и салати. Подобно на ориза или пшеницата, киноата е идеална добавка към вашето ястие, защото го зарежда с купи полезни хранителни вещества.
Едно от основните предимства на киноата е богатото съдържание на протеини, което е най-високо от всички зърнени култури. Това я прави изключително подходяща храна за вегетарианци.
Освен това, чудното семенце съдържа 9 есенциални аминокиселини, което го прави чист протеин. Киноата не съдържа глутен, което е едно от най-големите й предимства, особено за хора с алергия към глутен.
Дръжте се, защото киноата е богата още на желязо, магнезий, рибофлавин (В2) и манган. Всеки от тези елементи е жизненоважен за здравето, а манганът е антиоксидант, който предпазва клетките от свободни радикали.
Киноата съдържа два пъти повече фибри от останалите зърнени култури и е едно от най-мощните средства срещу констипацията. Фибрите спомагат за превенцията на диабет и сърдечни болести, като намаляват кръвното налягане. Те понижават холестерола и нивата на глюкоза, създават усещане за насищане по-рано, поради по-дългото време за хранисмилане. Това й свойство, заедно с наличието на малко калории в обем храна, я прави подходяща храна при диети за намаляване на теглото и лечение на затлъстяване.
Киноата има лек и приятен, ненатрапчив вкус. Можете да я добавите във вечерната салата, обедния ориз или да си направите кюфтенца с подправки.