Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кокосов орех или маймунката на ядките

по статията работи: | Прочитания: 2168 4
Вижте приложенията на кокосовия орех
Кокосов орех или маймунката на ядките
Източник: Thinkstock/ Guliver

Кокосовият орех в плодът на кокосовата палма (Cocos nucifera). Обикновено имената на плодовете идват от гръцки език, но това на кокоса идва от португалската дума за маймуна (coco), заради приликата на ореха с лицето на маймуната.


Ядливата ядка се намира във вътрешността на ореха, нарича се "копра" и течност – кокосва вода, която е добър източник на витамини от групата В-комплекс и е силно освежаващо средство.


В много тропически региони кокосовата вода се предлага на пациенти с диария и при обезводняване, за да не се налага интравенозно лечение. Кокосовият орех е широко разпространен в тропиците.


Кокосовата палма расте на височина до 30 метра и годишно дава от 5 до 150 плода, в зависимост от възрастта и вида. Намира приложение в хранително-вкусовата промишленост и козметиката.


Кокосовото масло често се употребява като суровина за сапун. Заедно с маслиновото и палмовото масло, са едни от най-благоприятните и предпочитани натурални масла, оказващи много добро въздействие върху кожата.


Кокосовото масло е може би най-доброто за пържене, защото проучвания, доказват, че от всички видове масла, то се окислява най-бавно и най-малко химически промени настъпват вследствие на загряването му.


Още подобрява имунната система чрез своите антивирусни и антибактериални ефекти, стимулира метаболизма и някои учени предполагат, че може да помогне за смъкване на теглото.



И не на последно място идва и кокосовото мляко, което се произвежда от ситно настърганата кокосова ядка на ореха, която предварително е накисната в хладка вода за десетина минути.

 

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Radina
08.05.2013 | 15:50
хехехех :) много забавна статия!
3
Desislava Stoyanova
08.05.2013 | 15:27
мнгоо обичам кокоси,отдавнаа не съм се сещала да си взема обаче, май другата зима ще трябва да променя това :)
2
Violeta
08.05.2013 | 14:10
Много забавна статия :)
1
Анелия Петрова
08.05.2013 | 13:33
Много обичам кокосов орех :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D