Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лин - риба от семейство Шаранови

по статията работи: | Прочитания: 6564
Каленик или блатна пъстърва, линът може да се замести във всяка рецепта за шаран
Лин - риба от семейство Шаранови
Източник: Thinkstock / Guliver

Традицията на Никулден повелява да се сготви люспеста риба. Ако няма въпросните изразени люспи, се смята, че това ще доведе до бедност в дома.

 

Ние ще ви запознаем с една не толкова популярна риба - лин. Рибата лин е от семейство Шаранови, така че ще спазите и традицията да се хапва шаран на Никулден.

 

Линът може да срещне и под други имена – каленик, блатна пъстърва. Рибата лин обича по-тихите води, бавнотечащи реки, блатисти места, с повече тиня и пясък. Но, ако искате да си уловите сами лин, то знайте, че не е най-лесният екземпляр за улов. Ще ви трябва и известна хитрост.

 

Рибата е разпространена навсякъде в Европа, но някакси остава извън светлината на прожекторите, образно казано. Може би защото много трудно може да се срещне както в търговската мрежа, така и в менютата на ресторантите. По-вероятно е да попаднете на лин, докато си ловите риба кротко покрай някоя тиха рекичка.

 

Линът расте бавно. Достига до около 2 килограма. Регистрирани са и рекордни размери, от порядъка на 4-5 килограма, което си е много за представителите на вида. Цветът на лина е зелен, маслинено зелен, а люспите са малки. В муцунката прилича на шаран, има ги и характерните мустачки. Тялото на рибата е покрито със слой, наподобяващ слуз по-скоро. Според някои, той помага на лина да се провира по-лесно през стъблата на подводните растения, а те са много по местата, които рибата "предпочита" да обитава.

 

Има едно сказание, което обаче не можем да сме сигурни доколко е абсолютна истина. На някои места, в това число и статии на английски език, като друго име на рибата лин се вписва "рибешки доктор". Това понятие се обяснява по следния начин – въпросната слуз по кожата на рибата имала лечебни свойства, затова всички наранени представители на рибния свят се "лекували", потърквайки се в него. Сладка история, нали?

 

Има един изкуствено "получен" подвид на лина – златен лин. Но той е по-разпространен като декоративна риба и се отглежда в изкуствени езера.

 

Линът, практически може да се замести във всяка една рецепта за шаран. Може и да са от едно семейство, но това не означава, че вкусът им е абсолютно един и същ. Ако ви се отдаде възможност, опитайте го.

 

Интересен факт за лина е, че се използва за примамка при лов на други хищни риби, като костур например.

 

Ако можете да се снабдите с тази риба, ви предлагаме да си направите за Никулден ето тази рецепта за лин на фурна.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!