Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мери Роланд: Варенето и неговите тънкости

по статията работи: | 30 септември 2013 Прочитания: 2097
Температурата трябва да се спазва така, както при печенето
Мери Роланд: Варенето и неговите тънкости

Запознайте се с "Готварската книга на века" на Мери Роланд

 

Съществува погрешно впечатление, че продуктите се готвят по-бързо, когато кипят на висока температура. Кипенето се получава вследствие на парата, която е нищо повече от загуба на топлина. В този момент водата е с температура 100 С.

 

Ако обаче прибавите щипка сол или захар към водата, плътността й се повишава, а температурата се покачва на 106 С, преди парата да започне да се изпарява. Температурата може да бъде повишена, ако тенджерата бъде покрита с похлупак.

 

Когато се изисква интензивно варене, например при ориз и грах, целта не е високата температура, а зрънцата да останат разделени едно от друго въпреки "турбуленцията" на водата.

 

Наблюдава се разхищение на топлинен ресурс, когато се вари бързо, а икономия може да бъде постигната особено при употребата на гас – когато водата кипне, лесно може да се поддържа постоянна температура с малко топлина.

 

Когато целта е да се запазят соковете и цветовете на продуктите, те се поставят във вече кипяща подсолена вода. Албуминът се сгъстява на повърхността, а соковете се запазват.

 

Когато целта е соковете да се извлекат от продуктите, например при приготвянето на супа, продуктите трябва да се нарежат на парченца, за да се увеличи площта им.

 

 16842

Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Поставят се в студена вода, а температурата трябва да се покачва постепенно до точката на кипене. Дългото и бавно готвене в къкреща вода най-лесно омеква месото, като така то става по-крехко.

 

За да омекнат твърдите парчета, месото първо се поставя във вряща вода, за да се събере албуминът на повърхността, температурата след това се намалява, а готвенето се извършва на 85 С.

 

С други думи, температурата на водата е различна спрямо търсения ефект и самите продукти. Температурата трябва да се спазва така, както при печенето, за да бъде резултатът добър.

 

Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Вкусът на месото и зеленчуците е променлив, а огромна част от него може да бъде "отнесен" с изпаряващата се вода, което става ясно и от ароматите, които започват да се разнасят из къщата.

 

За да се предотврати последното, и за да станат продуктите крехки и ароматни, тенджерата винаги трябва да е покрита, а водата да не бъде над температурата на кипене.

 

Изключение на това правило са зелето и карфиола. Тези силно ароматни зеленчуци ще бъдат много по-приятни, ако се варят на висока температура и в открита тенджера. Зелените зеленчуци също се варят в непокрит съд, тъй като високата температура унищожава цветът им.

 

Месата, по възможност, е добре да се варят с кокала нагоре. За рибата е добре да се добави малко оцет, тъй като той втвърдява месото и то се разпада по-трудно.

 

Подсолена вода се използва, когато целта е да се задържат ароматите в самите продукти, неподправена вода – когато целта е вкусовете да се извлекат и солта се добавя към края на готвенето.

 

Млякото кипва на 91 С и лесно загаря, така че е по-добре да се ползва съд с двойно дъно за всяка рецепта с мляко.

 

Kulinar.bg @ Facebook

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!