Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Музата Мелба. Нели Мелба

по статията работи: | 06 юли 2017 Прочитания: 4411 4
Или как Огюст Ескофие подарява четири ястия на оперната певица
Музата Мелба. Нели Мелба
Източник: Wikimedia Commons

Има много храни, които носят имената на известни исторически личности.

 

Точно такъв е случаят с любимия летен десерт мелба, с праскови.

 

Помните Огюст Ескофие, нали?

 

Френският шеф-готвач е направил толкова много за кулинарията!

 

Понякога са му помагали красивите и талантливи дами от неговото обкръжение – посвещавал им е страхотни ястия и десерти.

 

Известната австралийска оперна певица Хелън Портър Мичъл, подвизаваща се със сценичния псевдоним Нели Мелба, няколко пъти е вдъхновявала френския майстор.

 

Например през 1897 година, при посещението й в хотел Savoy в Лондон, Ескофие "изобретява" т.нар. "мелба тоуст" в нейна чест - тънки препечени филийки хляб, гарнирани със сирене и сладко.

 

Четири години преди това, поради факта, че бил голям фен както на едната Мелба, така и на другата, той създава изкушението Прасковена мелба (Peach Melba на англ., на френски pêche Melba, кликнете върху линка за рецептата).

 

Сосът Мелба, също измислен заради оперната певица, пък представлява сладко пюре от малини и червен касис.

 

Гарнитурата Мелба пък представлява домати, пълнени с пилешко месо, трюфели и гъби, гарнирани със сос Velouté (сметанов сос, основен за френската кухня).

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Женя
18.06.2013 | 12:52
Отговор на коментар #1 от Silviq Milenova:
И мен ме учуди статията,но ми беше много интересна.
3
Женя
18.06.2013 | 12:52
Виж ти,не знаех от къде е името на любимия ми десерт,а то ги имало и в солен вариант!
2
ана
18.06.2013 | 10:14
Благодаря за инфото.
1
Silviq Milenova
17.06.2013 | 15:46
ето от къде тръгва мелбата,която сега толкова обичаме.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...