Макар и пришълци от други земи, мъфините, като много апетитни представители на тестените изкушения, бързо спечелиха стомаха на българина. Още повече, те могат да бъдат както сладки, така и солени! От мъфин до мъфин обаче има разлика.
Видове мъфини
Мъфините от английски тип (English style muffins) се правят с мая и се приготвят върху тиган за печене (т.нар. griddle). Те ни отнасят доста надълбоко в кулинарната история – чак до 10-11 век в Уелс.
Мъфините от американски тип (American style muffins) могат да се опишат като "бързи хлебчета", които се приготвят в отделни специални формички.
Вместо мая, при тях се използват други набухватели – сода бикарбонат, бакпулвер.
Лесно е да се досетим, че, поради по-късното възникване на химичните набухватели, американските мъфини започват да се произвеждат някъде към края на 18 век.
Това се случва по времето, когато е открит калиевият карбонат, познат и като поташ. Точната година е 1742, а името на откривателя е Антонио Кампанела. В първото издание на кулинарната книга от 1796 година "Американско готварство" (оригинално заглавие – American Cookery) с автор Амелия Симънс, са описани доста рецепти с участието на калиев карбонат. Модерната форма на бакпулвер пък е открита от Алфред Бърд през 1843 година.
Мъфините от американски тип задължително се пекат във формички, тъй като са направени от тесто, което прилича на това за палачинки.
В САЩ 19 декември е Национален ден на овесените мъфини. 11 юли пък американците отбелязват като Национален ден на боровинковия мъфин.
Три американски щата пък си имат официални мъфини. Минесота си е избрала боровинковия мъфин, Масачузетс се е спрял на царевичния, а Ню Йорк – на ябълковия.
В Kulinar.bg пък можете да откриете 53 рецепти за мъфини – и солени, и сладки. Защо пък да не ги направим 54?
Предлагаме ви рецептата за нюйорски ябълкови мъфини.
Необходими продукти за 2 дози:
2 ч.ч. брашно
¾ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. канела на прах
½ ч.л. сол
¼ ч.л. карамфил на прах
щипка смляно индийско орехче
3 яйца
½ ч.ч. разтопено масло
1 пакетче крема сирене, нарязано на кубчета
½ ч.л. течна ванилия
2 ч.ч. обелени и нарязани ябълки
½ ч.ч. стафиди
½ ч.ч. натрошени орехи
За глазурата:
½ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. ситно натрошени орехи
¼ ч.ч. брашно
2 с.л. разтопено масло
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете първите 8 съставки. Смесете и яйцата, маслото, крема сиренето и ванилия. Тази смес прибавете към сухата и разбъркайте. Добавете ябълките, стафидите и орехите.
Разпределете сместа в хартиени или други формички (намазнени) почти до горе (2/3 от формичката).
Смесете продуктите за глазурата и поръсете с нея мъфините.
Печете 20-25 минути на 190 С, до суха клечка. Охладете за 5 минути върху решетка, преди да извадите готовите мъфини от формичките.
П.С.: Рецептата за мъфини се оказа третата най-търсена от българина рецепта в Google през 2013 година, както научихме от колегите от Div.bg. Кои са останалите, ще научите в отделна статия :)