Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

На везната: алкохолът и тревата

по статията работи: | 23 януари 2014 Прочитания: 1854
Кое от двете е по-опасно за човешкото здраве?
На везната: алкохолът и тревата
Източник: sxc.hu

За вредата от консумацията на алкохол и пушенето на марихуана се говори много открай време.

 

Друг е въпросът обаче дали двете субстанции могат да бъдат сравнявани, имайки предвид напълно различните ефекти, които оказват върху човешкото здраве и в краткосрочен, и в дългосрочен план.

 

Да, и алкохолът, и марихуаната могат да повлияят върху тялото и неговите функции. Основната разлика е, че пиенето на алкохол се свързва с висока смъртност, а за пушенето на марихуана такава информация липсва.

 

Истината е, че изследванията върху канабиса и връзката му със здравето са още в ранен етап, докато алкохолът е "под прицел" от десетилетия.

 

А и да не забравяме, че ефектите от честата употреба на алкохол са видими за обществото, докато при втората нещата са доста по-завоалирани.

 

Краткосрочните последствия

 

Прекаляването с алкохол буквално може да убие човек. Неспособността да се метаболизира бързо от организима може да доведе до "складирането" му в мозъка. Това, от своя, страна уврежда зоните, които са жизненоважни за сърдечния пулс, дишането и т.н.

 

"5 минути след препиване, човек може да пострада необратимо. Това обаче не може да се случи след употребата на марихуана", казва американският специалист Рубен Бейлър, който е здравен специалист към Националния институт за злоупотреба с наркотици (National Institute on Drug Abuse). Ефектът от тревата е доста по-неуловим, допълва ученият.

 

(Разбира се, невидимите ефекти не означават липса на опасност. Да вземем за пример тютюнопушенето, което се свързва с 440 000 смъртни случаи в САЩ. В Европа нещата не са по-розови, дори напротив – европейците са най-страстните пушачи и пиячи в света, както сочат резултати от доклади на Световната здравна организация. 27% от от хората над 15 години пушат цигари в цели 53 страни – процент, по-висок откъдето и да било по света).

 

Знае се, че марихуаната афектира сърдечно-съдовата система, повишавайки сърдечната честота и кръвното налягане. С нея обаче не може да се предозира така, както с алкохола.

 

Още повече, не марихуаната, а алкохолът може да си взаимодейства с други наркотични вещества и медикаменти. Начинът, по който алкохолът се разгражда от тялото, се доближава до разграждането на много наркотици и лекарства, които се приемат заради различни здравни проблеми. Казано съвсем просто, това означава, че при хората, които пият лекарства или се дрогират, пиенето може да засили или намали действието на активната субстанция.

 

Колкото до марихуаната, тя може да разстрои координацията и баланса на тялото. Тези промени пречат на съвсем простите действия, които човек извършва във всекидневието си. Какво означава това ли? Че решението да шофираш напушен може да доведе до фатален край, не самата марихуана.


20285

Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Дългосрочните последствия

 

Както вече казахме, продължителната, често хронична злоупотреба с алкохол е видима. Тя може да доведе до драстични спадове в човешкото здраве. Пиенето се свързва с опасни заболявания на черния дроб. Разбира се, всичко зависи от частния случай – науката до ден днешен не може да определи защо при някои хора съществува по-голям риск от увреждане черния дроб, отколкото при други.

 

При продължителната употреба на марихуана нещата не са толкова ясни. Изследвания върху животни показват вероятни проблеми с репродуктивните способности. Също така се знае, че канабисът може да влоши психичните проблеми при хора, които са генетично предразположени, или просто да ускори тяхната поява. Тъй като дрогата се пуши, тя може да доведе до бронхит, кашлица и хронично възпаление на въздушните пътища.

 

В миналото се шумеше около различни изследвания, които свързваха употребата на марихуана с риска от рак на белия дроб. Науката обаче разби тази асоциация. Американските специалисти допълват, че все още не е ясно защо пушенето на трева не довежда до същите проблеми, както тютюнопушенето. Вероятно тази разлика се дължи на самия химичен състав на растението. Също така, честотата при двете е различна – хората, които пушат цигари, пушат по много пъти на ден. Това не е задължително за потребителия на трева.

 

Учените наблягат и на факта, че марихуаната е нелегална в преобладаваща част от света, което усложнява изследванията върху нея.

 

Основните притесния при канабиса идват от употребата му в ранна възраст – растението оказва ефект върху развитието на мозъка и може да доведе до необратими последици.

 

Ползите

 

Науката не познава консумиране на алкохол с медицински цели. Има обаче ползи върху здравето при умереното пиене – понижен риск от сърдечно-съдово заболяване, вероятно по-малък риск от хващане на "зимен" вирус. Трудно ще се открие лекар или учен, който напълно да осъди пиенето – когато е в норми.

 

Колкото до марихуаната – има причина тя да се легализира за медицински цели, и това са предостатъчните сведения за полезните вещества, които съдържа. Учените работят усилено, за да идентифицират полезните й съставки и да ги изолират.

 

Когато въпросните химикали са в чиста форма и учените напълно осъзнаят техните ефекти върху здравето, тогава ще започнат клиничните тестове за лечение на рак, склероза, диабет, глаукома и др.

 

Началото на 2014 година донесе със себе си големи промени по въпроса с медицинската марихуана. Различни изследователи от цял свят работят върху събирането на информация относно процентите от инциденти, психични проблеми и употреба при младежи.

 

Нещо жизненоважно при промените на законодателствата и общественото разбиране за марихуана.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...