Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Бакпулвер

по статията работи: | 17 януари 2014 Прочитания: 26652 1
И си спести глутена и алуминиевия сулфат
Направи си сам: Бакпулвер
Източник: Thinkstock / Guliver

Както сме казвали, (почти) убедени сме, че не съществува продукт, който да не можете да приготвите сами, у дома, с двете си ръце.

 

Сигурно бихте се запитали защо ни е хрумнало да ви караме сами да си приготвяте бакпулвера.

 

Поради две причини.

 

1) Вероятно не знаете, че много често в бакпулвера производителите добавят глутен.

 

Ако сте на безглутенова диета, защото страдате от цьолиакия или просто защото сте открили, че глутенът е заменим, то домашно приготвеният бакпулвер е вашето единствено решение.

 

2) В готовия бакпулвер от магазина може да се съдържа алуминиев сулфат, който е желателно да си спестите.

 

Още повече, приготвянето му е елементарно. Веднъж набавили си необходимите продукти, можете да си приготвяте бакпулвера непосредствено преди употреба.

 

За да си приготвите сами този химически набухвател, ще ви трябват единствено сода бикарбонат и лимонтузу.

 

Преди да ви кажем как точно става работата обаче, да изясним едно нещо за т.нар. лимонтузу.

 

Всъщност то представлява винена, или тартарова, киселина. Може да се каже, че с това наименование, именно лимонтузу, производителите до известна степен заблуждават потребителите.

 

Това наименование е "откраднато" от турски език и означава "лимонена сол". Да си знаете, че лимонтузуто не е никаква лимонена киселина, под каквото име може да го срещнете, а винена.

 

Да преминем към съществената част.

 

Необходими продукти за 1 доза бакпулвер:

 

1 ч.л. сода бикарбонат

 

2 ч.л. винена киселина (лимонтузу)

 

1 ч.л. царевишно нишесте, ако желаете да увеличите дозата и да съхранявате по-дълго

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете содата с киселината и разбъркайте до еднородна смес. Използвайте мигновено.

 

Ако решите да съхранявате този продукт, прибавете царевично нишесте. Така ще се поеме влагата от въздуха и ще се избегне химическата реакция. Съхранявайте в контейнер с плътно затваряне.

Рейтинг: 4 / 5 , 229 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Desislava Stoyanova
17.01.2014 | 17:12
Брейхййй :) не знаех,че може! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!