Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Оризово мляко

по статията работи: | 16 декември 2015 Прочитания: 2647
Супер лесно е!
Направи си сам: Оризово мляко
Източник: Youtube

Оризовото мляко е една от най-полезните алтернативи на млякото с животински произход. 

 

Подходящо е за хора, които има непоносимост към лактоза, ядки и соя.

 

Оризовото мляко има едно супер предимство пред останалите - ами, то всъщност е най-евтиното!

 

Соевото, бадемовото и оризовото мляко са трите най-известни заместители на прясното мляко в света.

 

Ако се замислите каква е цената на килограм бадеми и сравните с килограм ориз, бързо ще си отговрите на въпроса защо е най-евтино.

 

Това не означава обаче, че и в магазина е евтино.

 

Ако сте решили да се откажете от прясното мляко и да се насочите към други заместители, то оризовото мляко е една от най-добрите ви алтернативи. А ако сте се спряли точно на него, то съветваме ви, дори ви принуждаваме, да си го правите сами вкъщи.

 

Защото е безумно лесно и излиза в пъти по-евтино, отколкото купеното.

 

Не само цената е определяща, разбира се. В домашното мляко няма добавки и консерванти, затова е и много по-добро.

 

Купешкото е възможно да бъде подсладено, което в никакъв случай не е добре за нас.

 

Припомнете си повече за оризовото мляко, хранителния му състав и за кого се препоръчва.

 

Оризово мляко може да се приготви в суров вариант и в "сварен", така да се каже. При суровия вариант оризът не се вари, а само се накисва за известно време.

 

Ние ще ви покажем рецепа за оризово мляко със сварен ориз.

 

Количеството ориз и вода, което ви е нужно, е 1:8 - тоест 100 г ориз - 800 г вода, или с чаши - 1 ч.ч. ориз - 8 ч.ч. вода.

 

36425

wikipedia.org

 

Начин на приготвяне:

 

Оризът и водата се слагат в тенджера и се оставят на умерен огън, докато оризът омекне. Знаете, че обикновено за варен ориз съотношението е 1:4, тоест в случая в тенджерата ще остане доста вода, тъй като оризът не може да абсорбира всичкото количество.

 

След това ни е нужен блендер. Всичко от тенджерата се изсипва в него и се блендира до хомогенна смес. Оставяме така още 30-40 минути, а след това прецеждаме през тензух или марля.

 

Съхранявайте в хладилник до 2 седмици. 

 

* Лесно бадемово мляко в домашни условия

 

Добавки:

 

Докато оризът се вари, можете да добавите пръцича канела или пръчица ванилия. Ако имате само прахообразни, добавете ги при блендирането.

 

Може да добавите мед за сладост (при блендирането). Ако искате млякото да е сладко, може да добавите и няколко фурми.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 323 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...