Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Народни рецепти: Габровският пестил

по статията работи: | 24 септември 2013 Прочитания: 3259
Помните ли това уникално изкушение без консерванти?
Народни рецепти: Габровският пестил
Източник: Албена Иванова

Още от Peika.bg


Ако не сте чували за пестил, питайте баба си. А ако сте го хапвали като деца, със сигурност е останал един от вкусовете на детството ви.

 

Наричат го и "габровски шоколад" - още една закачка със спестовността на габровците. Дори се е продавал под това име в някои магазини по социалистическо време.

 

И тъй като сезонът за приготвяне на пестил вече настъпи, решихме да ви напомним за сливовото лакомство.

 

Какво представлява: сгъстена изсушена каша от сини сливи.

 

Вкус: съвсем леко кисел, доста приятен, различен вкус.

 

Необходими съставки: добре узрели сини сливи.

 

Приготвяне: изчистване на сините сливи, измиване, варене на тих огън, прецеждане за сгъстяване, изливане на тънък слой върху дървени дъски поръсени с брашно, сушене на слънце или фурна (периодично се обръща, размесва и суши, докато кашата стане твърда, но не прекалено).


Пестилът се минава с кръгла тояжка, за да стане плосък, съхранява се на проветриво място за дълго време, след като се навие.

 

Кога се приготвя: есента, когато узреят сините сливи.

 

Кога става годен за ядене: през декември вече е подходящ.

 

Срок на годност: години.

 

При колегите от Peika.bg можете да гледате подробно видео, заснето в Етъра.


Тук пък можете да проследите отделните стъпки.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !