Тамалес е традиционно мезоамериканско ястие. Мезоамерика е регион от северноамериканския континент, който включва южната половина от Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Белиз и на запад Хондурас, Никарагуа и Коста Рика.
Тази област е определена от сходни култури и обичаи, просъществували продължително.
Ястието се приготвя на основата на тесто, направено от царевица. Готви се на пара или сварено, обикновено обвито в листо, което преди ядене се отстранява.
Може да се приготви с различни пълнежи – месо, ориз, зеленчуци, плодове, сирена, люти чушлета или всичко, което отговаря на вкуса ви.
Имате възможност за широка изява на въображението си. Тамалес фигурира в кулинарната история на древните маи, които често са го приготвяли на празници и са го наричали ута.
Ацтеките са приготвяли тамалес с пуешко и яйца, риба, жабешко месце, заешко, понякога пчели и месо от вид северноамериканска катерица, зеленчуци и плодове. Днес, тамалес в Мексико се приготвя по следния начин.
Царевичното тесто се смесва с мазнина, може и свинска мас, получава се консистенция, подобна на тази на качамака. Увива се в листата на царевицата или живовляк, преди да бъдат задушени. Обикновено са със сладък или пикантен пълнеж.
Това е любимо ястие на мексиканците и си го похапват както на закуска, така и на вечеря. Когато се готви тамале, обикновено бройката е в десетици. Най-често, когато в рецептата фигурира месо, то е свинско или пилешко.
В страните от региона на бивша Мезоамерика, тамале се приготвя, обвито в живовляк, царевицата, която използват не е сладка, а кухнята на Гватемала е известна с разнообразните рецепти на ястието.