Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тамалес носи древния дух на маите

по статията работи: | Прочитания: 3321 5
Интригуващо ястие с много лица
Тамалес носи древния дух на маите
Източник: Thinkstock/ Guliver

Тамалес е традиционно мезоамериканско ястие. Мезоамерика е регион от северноамериканския континент, който включва южната половина от Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Белиз и на запад Хондурас, Никарагуа и Коста Рика.

 

Тази област е определена от сходни култури и обичаи, просъществували продължително.

 

Ястието се приготвя на основата на тесто, направено от царевица. Готви се на пара или сварено, обикновено обвито в листо, което преди ядене се отстранява.

 

Може да се приготви с различни пълнежи – месо, ориз, зеленчуци, плодове, сирена, люти чушлета или всичко, което отговаря на вкуса ви.

 

Имате възможност за широка изява на въображението си. Тамалес фигурира в кулинарната история на древните маи, които често са го приготвяли на празници и са го наричали ута.


Ацтеките са приготвяли тамалес с пуешко и яйца, риба, жабешко месце, заешко, понякога пчели и месо от вид северноамериканска катерица, зеленчуци и плодове. Днес, тамалес в Мексико се приготвя по следния начин.


Царевичното тесто се смесва с мазнина, може и свинска мас, получава се консистенция, подобна на тази на качамака. Увива се в листата на царевицата или живовляк, преди да бъдат задушени. Обикновено са със сладък или пикантен пълнеж.

още по темата

 

Това е любимо ястие на мексиканците и си го похапват както на закуска, така и на вечеря. Когато се готви тамале, обикновено бройката е в десетици. Най-често, когато в рецептата фигурира месо, то е свинско или пилешко.


В страните от региона на бивша Мезоамерика, тамале се приготвя, обвито в живовляк, царевицата, която използват не е сладка, а кухнята на Гватемала е известна с разнообразните рецепти на ястието.


Вижте и рецептата за Тамалес, която избрахме за вас.

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Катя Георгиева
11.04.2017 | 00:41
Царевичното тесто се прави от зърната на сурова млечна царевица. Зърната се режат от кочана, смилат се в блендер и получената каша се вари, докато се сгъсти. Отделно се пържи кайма, респ. месо, заедно с лук, ситно нарязано люто чушле, малко доматен сос и скълцан чесън. Подправя се със сол и смлян черен пипер на вкус. Двете съставки се смесват и се завиват ,,сарми'', в листа от царевицата. За да не се развият /царевичните листа не са гъвкави като зелевите и лозовите/, се завързват с лентички, отцепени от царевичните листа. Редят се в съд и се варят до готовност. Сервират се с листата, но те не се ядат.
4
Diana Thsgda
01.07.2013 | 20:03
"Тамал" единствено число, "тамалес" множествено число... Много са вкусни и наистина много се консумират... Най-често ги приготвят с пълнеж от месо с моле (паста направена с повече от 40 съставки, включително шоколад, фъстъци и люти чушки)... Това за живовляка не го бях чувала през повече от 20-те години, които съм живяла в Мексико, но освен царевични листа за обвивка ползват и бананови листа, при което става още по-вкусно и ароматно...
3
Люси Евтимова
01.07.2013 | 19:19
Страхотно ястие! Много искам да го приготвя и отдавна проучвам техниката за готвене! Благодаря за статията!
2
Galia Ivanova
01.07.2013 | 15:22
това чудо на природата не го бях чувала
1
ана
01.07.2013 | 13:45
Не бях чувала за това.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!