Знаете, че лененото семе и чиа са добри за здравето, но все пак коя от двете семки е по-добра от другата?
Начинът на приготвяне например и при двата вида е сходен. Тъй като семките и на двете култури са с твърди обвивки, е препоръчително да се смилат преди да влязат в употреба.
Можете да ги добавите към тестото за хляб, да сложите лъжица-две към киселото мляко, да забъркате шейк с тях или просто да приемате по лъжица масло, извлечено от тях. Маслото от двете култури гранясва бързо, затова е хубаво да го консумирате до няколко дни след смилане.
Идеални са за спортуващи и активни хора.
Нека ги поставим на кантара...
Лен
Датира от поне 3000 г. пр.н.е. с произход в Близкия изток и Индия;
Богати са на Омега-3 мастни киселини, 50-60% от които е алфа-линоленова киселина (ALA);
Противовъзпалително действие (отново благодарение на Омега-3 мастни киселини);
Голям източник на разтворими и неразтворими фибри;
Силен антиоксидант, предпазва сърдечно-съдовата система;
Помага за намаляване на нивата на холестерола;
Регулира сърдечния пулс (отново Омега 3);
Източник на лигнани, около 800 пъти повече от другите растителни храни;
Предпазва от натрупване на плака в сърдечно-съдовата система и атеросклероза (благодарение на лигнаните);
Естествена липса на глутен.
Чиа
Датира от около 2000 г. пр.н.е. с произход Централна и Южна Америка;
Използван от древните маите, инките и ацтеките за придобиване на енергия и като лечебно средство;
Зареден с антиоксиданти;
Подпомага сърдечно-съдовата система и предотвратява сърдечно-съдови заболявания;
Има изобилие от Омега-3 есенциални мастни киселини, около 60% от липидния профил е ALA;
Противовъзпалително действие (отново благодарение на Омега-3 мастни киселини);
Прави чудеса за нивата на холестерола;
Богато съдържание на калций, фосфор, магнезий и манган;
Съдържа минерали, желязо, йод, мед, цинк, които, наред с другите полезни действия, повишават имунитета и регулират обмяната на веществата;
Богата на витамини A, B, E и D;
Високо съдържание на протеин;
Голям източник на разтворими фибри;
Регулатор на захарта в кръвта (полезен за диабетици);
Естествена липса на глутен.
Както се вижда, семената от чиа съдържат доста повече полезни вещества. Това не означава непременно да замените лененото семе от диетата си. Просто в тази битка по полезност чиа излиза с едни семки напред.
А сега ви съветваме да отскочите до Sportuvai.bg, където ви очакват още много други полезни статии на подобна тематика. Като тази за 5-те шокиращи факта за храната.