Чаят от кока е билков чай, направен от сурови листа на растението кока, което расте в северозападната част на Южна Америка. Приготвя се чрез потапяне на листа кока или потапяне на торбичка чай в гореща вода.
Чаят от кока най-често се консумира в планинската верига Анди, особено Боливия, Еквадор и Перу. Има зелено-жълт цвят и леко горчив вкус, подобен на зелен чай с повече органична сладост.
Листата на растението кока съдържат алкалоиди, от които по химичен път се извлича вещество за направата на кокаин. Въпреки това, размерът на този алкалоид в суровите листа е малък.
Чаша чай от кока, приготвена от един грам листа от растението (обичайният грамаж за съдържание на чаено пликче) съдържа приблизително 4,2 мг биологичен алкалоид. Поради наличието на тези алкалоиди, чаят от кока може да се нарече лек стимулант - консумацията му може да се сравни с консумацията на кафе или чай.
Съдържанието на алкалоид в една чаша чай, обаче, е достатъчна, за да покаже положителна проба при кръвен тест за кокаин.
Подобно на безкофеиновото кафе, чаят от кока също може да бъде "безкокаинов". След обработката наличието на алкалоидите се свежда до минимум, също както при безкофеиновото кафе, в което остава незначително количество кофеин.
Снимка: Wikipedia
Чаят от кока е легален в Перу, Боливия, Колумбия, Еквадор. Въпреки това, употребата му бива възпрепятствана отчасти от Единната конвенция за упойващите вещества. Чаят от кока е незаконен в Съединените щати, освен ако не е "decocainized".
Много от коренните жители на Андите използват чая за медицински цели.
Чаят от кока често се препоръчва на туристите по високите части на Андите за предотвратяване на височинна болест. Въпреки това, неговата действителна ефективност никога не е изцяло проучвана.
Чаят от кока е бил използван като средство за рехабилитиране на зависими от кокаина като негов допустим заместител.