За чая от какаови обвивки вече знаем. Всъщност не само знаем, ами и го опитахме и останахме наистина очаровани. Така че не сме никак изненадани от новината, че британски учени вече разработиха напитка, която се прави от листата на кафе.
Причината, поради която кафеените листа толкова дълго биват пренебрегвани, е просто защото зърната кафе имат страшно много почитатели по цял свят. Учените, цитирани от DailyMail, отбелязват, че листата на кафето са в пъти по-зравословни.
Доказателства за това, че такъв чай по обичай се консумира в Етиопия, Южен Судан и Индонезия, съществуват от дълго време. Опитите чаят да се внася във Великобритания обаче се оказват неуспешни още в началото на 19 век.
След анализа на здравословните качества на 23 вида кафе, учените се надяват чаят от кафе да стане достоен съперник както на самото кафе, така и на черния и зелен чай.
От тези 23 вида отделени биват само 7, с високо съдържание на магниферин , или съставката със силни противовъзпалителни свойства. В самите кафеени листа пък учените откриват високо съдържание на антиоксиданти.
За първи път кафето бива култивирано като напитка още през 12 век от арабите. То пристига в Обединеното кралство чак през 17 век.
Днес кафето е втората най-ценна стока в света, след суровия петрол, с повече от 400 милиарда чаши, консумирани в света всяка година.
Съдейки по аромата и вкуса на какаовия чай, убедени сме, че чаят от кафеени листа ще бъде невероятно ароматен и освежаващ.