Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Балансирайте хормоните си с тези храни (плюс рецепти)

по статията работи: | 10 юли 2014 Прочитания: 1293
Бързи резултати с най-мощните "инструменти"
Балансирайте хормоните си с тези храни (плюс рецепти)
Източник: GettyImages/ Guliver

Съществува правилно хранене, което спомага хормоните в тялото да се уравновесят. И това е едно от най-важните неща, които може да направите за организма си. Изисква се кратък период от време и консумация на точните продукти, за да се постигне желания баланс.

 

Много хора се обръщат към лекарствата, когато имат хормонален дисбаланс. Но това не е правилният подход. Освен, ако не става въпрос за по-сериозен проблем, разбира се. Истината е, че храната има силата да влияе на мозъчната дейност, хормоналната и храносмиателната система. Като цяло, храната контролира целия организъм. Тя е най-мощният инструмент за притъпяване на определени симптоми.

 

Затова ви предлагаме да видите кои са храните, които биха повлияли позитивно на хормоналното ви състояние. Чрез тях се постигат чудесни резултати за кратък период от време.

 

Броколи

 

Броколите са най-добрият продукт за подобряване на хормоналната система. Това е така, защото те съдържат дииндолил метан (ДИМ) – фотохимикал, намиращ се в сърцевината на зеленчуците, който помага за премахване на вредните естрогени от тялото. Токсичните естрогени се получават, "благодарение" на околната среда, преработените храни и пестицидите. Когато се натрупат в тялото, те водят до промяна в настроението, депресия, глад и дори увеличаване на теглото. Затова, знайте, че с похапването на броколи, правите много добра услуга на организма си.


Супа с броколи и индийско орехче

Салата с броколи и макарони

Огретен с броколи и различни сирена

Здравословна супа от броколи и лимон


Сладки картофи

 

Сладките картофи са богати на аминокиселината, известна като триптофан, която изпраща чувство на спокойствие в тялото и помага за намаляване на стреса, предизвикан от висок кортизол. Сладките картофи са богати и на витамин В6, който помага за намаляване на стреса и чрез който се постига здрав метаболизъм. Последно, но не на последно място, тези красиви оранжеви зеленчуци са богати на бавно усвояващи се въглехидрати, затова произвеждат дълготраен източник на серотонин в тялото, който води до повдигане на настроението и предотвратява преяждането.


Вкусни сладки картофи

Печен чипс от сладки картофи

Печени сладки картофи с карамелизиран лук

Сладки картофи със сладко-пикантни орехи

 

Сьомга от Аляска

 

Сьомгата от Аляска е богата на омега-3 мастни киселини, които оптимизират хормоните. Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини, което я прави с високо съдържание на аминокиселини. Те пък, от своя страна, изграждат високо съдържание на протеин. А протеинът е важен за здравите хормони, заради начина, по който се променя химията на мозъка. Тази уникална верига спомага за намаляването на апетита, на високата захар и на кортизола. Помага и на тялото ви да произвежда достатъчно тестостерон, за да се балансира естрогена.

 

Печена сьомга с дижонска горчица

Сьомга със сладко-пикантен сос

Сьомга в сос от кайсии

Крем супа от сьомга и авокадо


Горски плодове

 

Горските плодове също помагат за намаляване на вредния естроген в тялото. Те прочистват храносмилателния тракт и подхранват черния дроб. Най-доброто им действие е, че са с ниско съдържание на захар, така че няма нужда от притеснение, относно повишаване на нивата й в кръвта. Защото, както знаем, висока кръвна захар може да предизвика хормонални смущения в организма и да насърчи стреса и увеличаването на теглото.


Крем с горски плодове

Горски плодове със сос "Сабайон"

Свинско с боровинков конфитюр

Ванилово сорбе с малини


Сурови бадеми

 

Суровите бадеми съдържат голямо количество витамини и минерали, които помагат на тялото да функционира по най-добрия начин. Имат и много магнезий, витамин В6, калций, калий, протеини. В бадемите се намират вещества, полезни за оптимизиране на настроението и метаболизма. 20 сурови ядки на ден са напълно достатъчни, за да се покрие нужното количество. И не забравяйте, най-добрата следобедна закуска са именно ядките.

 

Паста с коприва и бадеми

Бадемови звезди

Шоко бадеми

Бонбони с ядки

Рейтинг: 4 / 5 , 344 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...