Японската кухня определено впечатлява с интересни и различни рецепти.
Такава е рецептата за десерта дайфуку, познат и като дайфукумочи.
В превод от японски името означава "голям късмет", така че можете да си го приготвите именно в навечерието на новата година.
Традиционно, дайфуку се прави от малко кръгло мочи (от японски лепкав ориз) и съдържа сладък пълнеж.
Най-често пълнежът е анко, или подсладена паста от червен японски боб азуки.
Всъщност, като всяка рецепта, дайфуку може да се приготви по много и различни начини. Ние ви предлагаме рецептата за класическо дайфуку.
Ето я и нея...
Време за подготовка (т.нар. "преп"): 2 часа
Време на приготвяне: 30 минути
Брой порции: 12
Необходими продукти:
1 ч.ч. оризово брашно
¼ ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
За пълнежа:
2/3 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 и ¼ анко паста (от боб азуки)
царевично (или картофено) нишесте за поръсване
Начин на приготвяне:
За пълнежа (анко):
Загрейте водата (2/3 ч.ч.), заедно с пол. ч.ч. захар, в малка тенджера. Добавете към нея пастата от червения боб и разбъркайте хубаво. Разпределете сместа на 12 топчета и оставете настрана.
За тестото (мочи):
Поставете ориза в огнеупорен дълбок съд. Смесете оставащата вода и захар в малка купа и постепенно прибавяйте към ориза. Разбъркайте.
Мушнете купата в микровълновата за 2 минути. Отново разбъркайте и загрейте на микровълновата. Разбъркайте с бързи движения.
Поръсете дъното на плоска тава с царевичното нишесте, набрашнете и ръцете си. Тестото (мочи) трябва да е доста горещо, така че внимавайте.
Разделете го на 12 парчета. Във всяко поставете от пълнежа и увийте мочи около него. Повторете процеса до свършване на количествата.