Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Дайфуку. Десерт за голям късмет

по статията работи: | 15 декември 2023 Прочитания: 3754
Пригответе си я за новогодишната нощ
Дайфуку. Десерт за голям късмет
Източник: Thinkstock / Guliver

Японската кухня определено впечатлява с интересни и различни рецепти.

 

Такава е рецептата за десерта дайфуку, познат и като дайфукумочи.

 

В превод от японски името означава "голям късмет", така че можете да си го приготвите именно в навечерието на новата година.

 

Традиционно, дайфуку се прави от малко кръгло мочи (от японски лепкав ориз) и съдържа сладък пълнеж.

 

Най-често пълнежът е анко, или подсладена паста от червен японски боб азуки.

 

Всъщност, като всяка рецепта, дайфуку може да се приготви по много и различни начини. Ние ви предлагаме рецептата за класическо дайфуку.

 

Ето я и нея...

 

Време за подготовка (т.нар. "преп"): 2 часа

 

Време на приготвяне: 30 минути

 

Брой порции: 12

 

Необходими продукти:

 

1 ч.ч. оризово брашно

 

¼ ч.ч. захар

 

2/3 ч.ч. вода

 

За пълнежа:

 

2/3 ч.ч. вода

 

1 ч.ч. захар

 

1 и ¼ анко паста (от боб азуки)

 

царевично (или картофено) нишесте за поръсване

 

Начин на приготвяне:

 

За пълнежа (анко):

 

Загрейте водата (2/3 ч.ч.), заедно с пол. ч.ч. захар, в малка тенджера. Добавете към нея пастата от червения боб и разбъркайте хубаво. Разпределете сместа на 12 топчета и оставете настрана.


За тестото (мочи):

 

Поставете ориза в огнеупорен дълбок съд. Смесете оставащата вода и захар в малка купа и постепенно прибавяйте към ориза. Разбъркайте.

 

Мушнете купата в микровълновата за 2 минути. Отново разбъркайте и загрейте на микровълновата. Разбъркайте с бързи движения.

 

Поръсете дъното на плоска тава с царевичното нишесте, набрашнете и ръцете си. Тестото (мочи) трябва да е доста горещо, така че внимавайте.

 

Разделете го на 12 парчета. Във всяко поставете от пълнежа и увийте мочи около него. Повторете процеса до свършване на количествата.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D