Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Диетите могат да навредят на мозъка

по статията работи: | 17 април 2016 Прочитания: 16350
Учени предупреждават
Диетите могат да навредят на мозъка
Източник: Pinterest

Един от начините да запазим добрата си форма или да се преборим с излишното тегло, това е диетата. Често прибягваме до нея и когато ни мързи да спортуваме и си мислим, че само с балансирано хранене и лишаване от определени неща ще се получи желания от нас ефект върху тялото.

 

Оказва се обаче, че спазването на диета и лишенията могат да бъдат изключително вредни за организма и по-конкретно – за мозъка.

 

В проучване, проведено в университета Дюк в Дърам, САЩ, учените са установили, че лишаването от определени храни и постоянния самоконтрол, който си налагаме, водят до негативни последици за паметта.

 

Резултати от мозъчни сканирания са полазали, че подобна самодисциплина пречи на запомнянето на ключови факти и важна информация, както и да се фокусираме по-добре във вършенето на определена дейност. Нагласата за лишаване, например от допълнително парче торта или избягването на пакет чипс, се контролира от същия център на мозъка, който отговаря за паметта и вниманието.

 

 

3610

Източник: Photl

 

Учените също са разработили и прост тест за памет, който включва и изображения, за да се провери как самодисциплината влияе на процеса на разпознаване и запомняне.

 

На участниците в експеримента са показани на екран образи на общо 120 лица, а после трябвало да натискат бутон, ако лицето на снимката е на мъж или съответно на жена. След това доброволците трябвало да направят изненадващ тест за проверка на паметта: да опеределят дали разпознават лицето на екрана, тоест което е било използвано в предната задача, или за първи път го виждат.

 

Оказва се, че са записани много по-лоши резултати в индетифицирането на образи, отколкото в предната задача, в която чрез натискане на бутон определят пола на лицето на снимката. С други думи, участниците в изследването имат сериозна трудност с разпознаването и им е необходимо повече време за запомняне на информацията.

 

Според учените това проучване може да им помогне по-късно в търсенето на ново лечение или просто лек за най-различни зависимости.

 

Затова, ако следващия път се колебаете дали да се лишите от допълнително парче шоколад, или да му се насладите на момента, помислете – може да се окаже, че ще помогне на вашата памет в някой по-късен етап.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!