Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да си направим домашен картофен чипс

по статията работи: | 03 юли 2014 Прочитания: 58052
Вкусен, бърз и най-вече - полезен!
Как да си направим домашен картофен чипс
Източник: Youtube

Може би няма човек на тази планета, който да не обича чипс. Особено сега, когато всички мъже са пред телевизорите заради световното първенство по футбол, чипсът е най-разпространената храна. Наравно с цацата, разбира се.

 

Но, както всички знаем, чипсовете от магазина не са никак полезни. Наситени са с вредни мазнини и какви ли не измислени консерванти. Затова най-доброто, което може да направим в този случай, е да си приготвим чипс в домашни условия. А това става по следния начин.

 

Обелване, измиване и нарязване

 

За да получим добри парчета, подходящи за чипс, трябва добре да си подберем картофите. Би било добре да бъдат средни на големина, без неравности и най-важното – подходящи за пържене.

 

Следващата стъпка е да ги обелим, измием и нарежем. За първите две е ясно, но последната част е индивидуална. Някои хора режат картофите на ръка, други с белачка, а трети с помощта на различни роботи. Какъвто и похват да изберем, най-важно е да нарежем картофите на тънко. Така ще се изпържат по-добре и ще бъдат наистина хрупкави.

 

Накисване в солена вода

 

Хубаво е, докато режем картофите, да ги държим във вода. Това е похват при всяка една рецепта с картофи. Но при чипса има една стъпка повече. След като сме нарязали слайсовете, трябва да ги оставим в подсолена вода за около половин час. След което ги измиваме отново.

 

Подсушаване

 

Винаги когато пържим нещо, то трябва да е добре подсушено в кърпа. Това е така поради факта, че водата и мазнината не си понасят. А при пърженето на чипса, мазнината е наистина от значение.

 

Пържене

 

Има два варианта, по които може да опържим чипса. Първият е във фритюрник, а втория – в тиган. Който и начин да изберем, трябва да знаем няколко неща. Градусите трябва да бъдат около 180 – 190. Така чипсът ще се пържи равномерно. Също така, трябва да слагаме малки порции, за да могат всички парчета да се опържат едновременно.

 

Печене

 

Това е стъпка, която може и да изпуснем. Но ако не го направим, си гарантираме препечен и много хрупкав чипс. Нужни са само няколко минути в слабо загрята фурна – около 140 градуса.

 

Подправяне

 

Тук може да развихрим въображението си и да угодим на всеки наш вкус. Солта е задължителна, но освен нея може да добавим и червен пипер, чесън на прах, чубрица и какво ли още не.

 

Вижте видеото към тези техника за приготвяне на домашен чипс.

Рейтинг: 4.2 / 5 , 5 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...