Естрагон или тарос, както още се среща, е многогодишно тревисто растение. Стеблените части, заедно с листата и цветовете му се прибавят към ястията, заради приятния му аромат.
Растението има и своите варианти, имената на по-известните от тях са "френски" и "руски" естрагон.
Съответно националните кухни на двете държави са силно свързани с аромата на подправката. Основната разлика между двата вида е в начина на засаждане.
Естрагонът се отглежда на почва със сравнително малко количество вода, но не е пустинно растение, разбира се.
Ароматът на подправката малко напомня на анасон. Чрез дестилация с водна пара се приготвя етерично масло, което се използва в промишлеността и за направата на естрагонов оцет.
Култивира се почти в цяла Европа, Русия, Африка и Северна Америка. Естрагон е една от любимите подправки на френската кухня.
Изключително подходящ е за ястия с пиле, яйца и риба. Някои страни, като Армения, Грузия и Азербайджан, приготвят традиционна безалкохолна газирана напитка, ароматизирана с естрагон.
В Словения задължително се добавя за вкус на сладката торта "Potica”.