Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какао - най-добрият приятел на шоколада

по статията работи: | Прочитания: 1798
Наследството на ацтеките е една от най-полезните храни
Какао - най-добрият приятел на шоколада
Източник: Thinkstock/ Guliver

Ако кажем какао, то може да се отнася до няколко неща. Какаково дърво, какаов прах, който добре познаваме от сладкарството, или вкусната напитка, която приготвяме на малчуганите с мляко и захар. И всичко казано ще бъде вярно, просто защото какаото присъства в менюто на човек още от древността.

 

Древната употреба на какаовото дърво

 

Какаовото дърво е било свещено за ацтеките (древно население, населявало днешно Мексико). Познавали са го още през 14 век. Растението е било на такава почит, че зърната му са били използвани като платежно средство. Бразилското население се изхранвало с какаовите зърна от векове.

 

Растеж и отглеждане на какаото

 

Самото дърво може да порасне до около 8 метра. Ражда плод два пъти годишно, по около 50 шушулки, като във всяка са скрити около 40 какаови зърна. Дървото бива култивирано най-вече в Америка и Африка. Какаовото дърво може да расте и на диви места, но това се случва в земите на Централна и Южна Америка.

 

Какаовите дървета трябва да бъдат засаждани около други по-високи дървесни видове, тъй като не са любители на пряката слънчева светлина и техните по-високи "събратя" ги предпазват от нея. Най-често могат да се забележат засадени в близост до манго и папая. Почвата, в която е посадено какаовото дърво, или тероар (идентично с отглеждането на вино), оказва силно влияние върху вкусовите качества на какаото. Освен сенчести, местата трябва да са влажни и топли. Така какаовото дърво се "чувства" най-удобно.

 

Отнема от 3 до 5 години, докато дървото започне да дава плодове. Като се има предвид, че от плодовете на едно дърво (годишно) се получават едва 400 тъмни шоколада и двойно повече млечни, помислете какво огромно количество суровина е необходимо за направата на цялата шоколадова палитра, която ни радва в магазините.

 

Отглеждането на какаото се случва изцяло на ръка – от засаждането, през поливането и прибирането на реколтата, до сушенето на зърната. Затова, когато ви кажат, че финият шоколад е скъп, не се противете, има си причина.

 

Най-големите производители и консуматори на какао в света

 

Над 70% от какаото в света се произвежда в Западна Африка.

 

В Англия са най-големите почитатели на шоколада в неговите разновидности, а Амстердам е най-големият търговски канал на шоколад в света. Всекидневно през него преминават по 500-600 000 тона какао.

 

Съхранение на какао

 

Препоръчително е какаовият прах да се съхранява в добре затворени съдове - от стъкло или порцелан. Пластмасата не е добър вариант, защото този материал позволява на етеричното масло в какаото да се изпарява по-лесно.

 

Състав на какаото

 

В какаовите семена се съдържат протеини, витамини от група В, глицериди на няколко вида киселини, серотонин (хормон, отговорен за щастието), минерали – магнезий, калций, калий, желязо, мед и др. Всички тези полезни стойности на какаото го правят една от най-препоръчваните храни. Но не бива да забравяме, че най-полезният шоколад е черният. Колкото по-малко примеси и допълнения има в него, толкова по-добре за нас.

 

Ето защо е препоръчително да възпитаме децата си от малки да предпочитат черния пред млечния шоколад.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D