Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кивано - нещо средно между краставица и пъпеш

по статията работи: | Прочитания: 5781 5
Растението е сериозен източник на вода в Калахари
Кивано - нещо средно между краставица и пъпеш
Източник: Thinkstock/ Guliver

Cucumis metuliferus не е заклинание на Хари Потър, а ботаническото название на растение, интересен хибрид, част от семейството на пъпеша. Оттук нататък става по-сложно.


Плодът е известен още като бодлив пъпеш, кивано, африканска бодлива краставица. От една страна вътрешността му наподобява зелено желе, някои го оприличават на краставица. Пъпеш, защото все пак е зелен и сочен.


А странните израстъци по кожата са причината да бъде добавено и прилагателното "бодлив", за да бъде картинката достатъчно пъстра.


Въпреки че плодът на растението е годен за консумация, в Югоизточна Америка го ползват най-вече за декорация.


Рогатият пъпеш е роден в Африка, но днес се отглежда в Калифорния, Чили, Австралия и Нова Зеландия.


В Зимбабве бодливата краставица се нарича "гака" или "гакачика" и там са най-сериозните й фенове.


Използва се предимно като плод за закуска, в салати и най-малко за декорация на плата.


Африканската краставица може да се консумира млад и зелен или зрял, когато е ярко жълт до оранжев.


Бодливият пъпеш има и животоспасяваща роля за някои пътешественици в пустинята Калахари, където той е един от малкото източници на вода в сухия сезон.


Сокът на кивано може да се използва и като украса на различни разхладителни напитки през лятото. Ледчета, направени от сока, ще придадат на коктейла цвят и атрактивност.


Също така сокът от бодливия пъпеш има свойството да изчисти устната кухина много по-нежно от лимоненото сорбе, например.


Ако имате възможност да го опитате, става много лесно. Изберете узряло кивано. Разрежете го на две половини и изсмучете желето.


Не е усобено изтънчено, но пък е любопитно да се опита.

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Sashka Marinova
24.06.2013 | 16:23
странно чудо на природата
4
Петя Иванова
24.06.2013 | 09:49
Отговор на коментар #2 от Лиляна Терзиева:
Наистина е така .
3
Петя Иванова
24.06.2013 | 09:48
Много интересно . За първи път чувам за него .
2
Лиляна Терзиева
24.06.2013 | 09:25
Това е нещо интересно и непознато за мен .
1
За първи път чува за такова растение .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...