Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Крем Шибуст, основа на сладкиша Сен Оноре

по статията работи: | 05 февруари 2015 Прочитания: 2845 1
Една френска рецепта с традиция
Крем Шибуст, основа на сладкиша Сен Оноре
Източник: Wikimedia Commons

Едва ли ще се намери някой, който да обори твърдението ни, че и най-простичкият десерт може да се превърне в нещо доста апетитно, само ако му добавим крем.

 

Не какъв да е крем, а рецепта, издържала теста на времето ни. Повечето от вас знаят, че тези рецепти са ни сред любимите.

 

Няма нищо по-сигурно от изпитаната френска рецепта за крем за сладкиши.

 

А и освен всичко, в старите френски рецепти има някакъв аристократизъм, нали го усещате и вие :)

 

Е, една такава рецепта е крем Шибуст. В основата си това е яйчен крем. Във времето в състава му е започнало да се добавя и бита сметана, за да ги олекоти. Може би е най-коректно да го определим като традиционен крем за милфьой.

 

Сега вече стана по-ясно колко основно място във френската кулинария заема този крем Шибуст, нали така?

 

По желание можем да добавим някакъв вкус към крема – ванилия (есенция или шушулка), портокалови или лимонови корички, ликьори и др. Проявете въображение.

 

По всяка вероятност кремът носи името на своя създател – френският сладкар шеф Шибуст.

 

Рецептата и кремът са направени за първи път в сладкарница, намиращата се на френската улица Ру Сен Оноре. 

 

Не случайно се намира точно на тази улица. Сен Оноре е покровителят на сладкарите и пекарите. Ах, тази сладкарска символика :)

 

Малко по малко този крем става неделима част от сладкиша, носещ името на Оноре.

 

Сладкиш Сен Оноре, накратко, представлява основа от маслено тесто, която се запича първоначално. След това се пекат малки еклерчета от тестото. Нареждат се и се слепват с помощта на крема Шибуст. По желание може да се добави и бита сметана. 

 

Ако пък към крема се добави и малко желатин, той може да се използва вместо баварски крем в съответните рецепти.

 

Сега вече сме ви убедили, че само с няколко лъжици крем, един десерт може да стане нещо много специално.

 

Все пак Свети Валентин е наблизо, може пък и да се вдъхновите за една сладка кулинарна изненада за любимия човек. 

 

Ето и рецептата за крем Шибуст.

Рейтинг: 4 / 5 , 197 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Mariana Dimitrova
05.02.2015 | 23:02
А продукти-с какво се забърква този разкошен крем?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...