Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Храните и напитките, които може би ще изчезнат до 2050 г

по статията работи: | 06 март 2014 Прочитания: 685
Кратките срокове правят прогнозата още по-страшна
Храните и напитките, които може би ще изчезнат до 2050 г
Източник: Thinkstock/Guliver

Може би ви е омръзнало да слушате най-различни апокалиптични прогнози за края на света.

 

Но климатичните промени могат да унищожат бавно, или не чак толкова бавно, някои от селскостопанските култури, които присъстват на трапезата ни всеки ден, под една или друга форма.

 

През следващите 4 десетилетия няма да станем свидетели на селскостопански апокалипсис, но промените в температурата и аномалиите във времето ще увредят някои култури и ще възпрепядстват производството им.

 

А ненавременното събиране на дадена реколта малко по малко ще ни откъсва от някои любими храни и напитки, като всемогъщото кафе, например.


Кафе

 

Зърната Арабика идват от дребни растения, които растат в страните около екватора. Този вид кафе е много податлив на болести, което го прави и уязвим откъм климатични промени. Те са основната причина за образуването на т.нар. "ръжда", която освен че намалява качеството на кафето, може дори да го убие. Това кара президента на Гватемала да обяви извънредно кризисно положение в цялата страна през 2013 година.


Достъпният шоколад

 

Какаото е много чувствително на температурни промени. 70 % от световния добив се ражда в Западна Африка. А жегата в този район се очаква да се увеличава през следващите десетилетия стремглаво. И малко по малко шоколадът ще се превърне в луксозно лакомство, което не всеки ще може да си позволи.


Фъстъчено масло

 

Цената на маслото вече е тръгнала да изкачва ценовата стълбица доста стремглаво. Фъстъците, които са бобови растения, се нуждаят от определено количество дъжд в даден период от тяхното развитие. Недостатъчно падналите валежи са причина за обрзуване на мухъл, който разваля реколтата.


Ябълков пай

 

Знаем, че ябълковите дръвчета зимуват. Този период на зимуване е от изключителна важност за разцъфтяването през пролетта. Имайки предвид меката зима и у нас, то дръвчетата няма да могат да си презимуват, както трябва, а това няма как да не се отрази на плодородието.


Вода 

 

В резултат от глобалното затопляне, ще се изправим пред криза, свързана с недостига на вода, до средата на века. Това показва доклад от 2010 година. 2050 година не е никак далечна прогноза.


Прясна риба

 

Количеството на рибата намалява. Отново глобалното затоляне е причина за намаляването на кислорода в океаните, а това води до ненавременното измиране на рибите.

Рейтинг: 4 / 5 , 266 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...