Може би ви е омръзнало да слушате най-различни апокалиптични прогнози за края на света.
Но климатичните промени могат да унищожат бавно, или не чак толкова бавно, някои от селскостопанските култури, които присъстват на трапезата ни всеки ден, под една или друга форма.
През следващите 4 десетилетия няма да станем свидетели на селскостопански апокалипсис, но промените в температурата и аномалиите във времето ще увредят някои култури и ще възпрепядстват производството им.
А ненавременното събиране на дадена реколта малко по малко ще ни откъсва от някои любими храни и напитки, като всемогъщото кафе, например.
Кафе
Зърната Арабика идват от дребни растения, които растат в страните около екватора. Този вид кафе е много податлив на болести, което го прави и уязвим откъм климатични промени. Те са основната причина за образуването на т.нар. "ръжда", която освен че намалява качеството на кафето, може дори да го убие. Това кара президента на Гватемала да обяви извънредно кризисно положение в цялата страна през 2013 година.
Достъпният шоколад
Какаото е много чувствително на температурни промени. 70 % от световния добив се ражда в Западна Африка. А жегата в този район се очаква да се увеличава през следващите десетилетия стремглаво. И малко по малко шоколадът ще се превърне в луксозно лакомство, което не всеки ще може да си позволи.
Цената на маслото вече е тръгнала да изкачва ценовата стълбица доста стремглаво. Фъстъците, които са бобови растения, се нуждаят от определено количество дъжд в даден период от тяхното развитие. Недостатъчно падналите валежи са причина за обрзуване на мухъл, който разваля реколтата.
Ябълков пай
Знаем, че ябълковите дръвчета зимуват. Този период на зимуване е от изключителна важност за разцъфтяването през пролетта. Имайки предвид меката зима и у нас, то дръвчетата няма да могат да си презимуват, както трябва, а това няма как да не се отрази на плодородието.
В резултат от глобалното затопляне, ще се изправим пред криза, свързана с недостига на вода, до средата на века. Това показва доклад от 2010 година. 2050 година не е никак далечна прогноза.
Прясна риба
Количеството на рибата намалява. Отново глобалното затоляне е причина за намаляването на кислорода в океаните, а това води до ненавременното измиране на рибите.