Ориз! Бял ориз, добре. За черен ориз вече ви разказахме. Кафяв ориз, научихме и за него, но знаете ли, че има и червен ориз. Можете да го използвате във всички рецепти, съдържащи ориз.
Има много преимущества, изключително полезен е и заради тази му характеристика, вероятно, се използва много усилено и в китайската народна медицина. Червеният цвят на този вид ориз се дължи на пигнемтите в него – антоцианини. Той е необелен, за разлика от белия ориз.
По този начин запазва много голямо количество от фибрите, които съдържа, а за тяхното действие сме ви инфорнирали вече.
Червеният ориз съдържа и протеини, които се усвояват от организма по-добре, в сравнение с тези в кафявия, а това го превръща в любима храна за вегетарианците.
Има изследвания, които показват, че червеният ориз регулира нивата на холестерола, също толкова успешно, колкото и медикаментите, които имат това действие.
Ако следваме същата логика като с формата на ядките, която показва съответния орган, за когото е полезна, може да се направи паралел и с цвета на ориза и благоприятното му действие върху кръвта. Защо не?
Според китайската медицина, червеният ориз помага на хора, които имат проблем с кръвоснабдяването. И ако имате известни резерви, то знайте, че полезното действие на червения ориз върху сърдечно-съдовата система се базират на доказани твърдения.
Проведени са и опити, чиито резултати показват значително намаляване на риска от повторно прекарване на инфаркт.
Червеният ориз би могъл да послужи и като средство за превенция, вместо фармацевтични препарати, хапвайте червен ориз, за да предпазите сърцето си от болести.
Такъв вид ориз може да се намери в био магазините.
Ако сте заинтригувани, опитайте тази рецепта.