Градинският чай, познат и като салвия, е подправка с много силен и характерен аромат. Представлява малък вечнозелен многогодишен храст от род Salvia. В диво състояние расте из цяла Европа, но се определя като средиземноморско растение.
Общо описание
В кулинарията и медицината се използва от векове, като често се отглежда и с декоративна цел. Латинското наименование на градинския чай -Salvia officinalis – всъщност "говори" много за лечебните му свойства.
От латински salvia означава именно спасявам, грижа се. Това обяснява разпространената му още в древността употреба от лечители с цел лечение на болно гърло и дихателни заболявания, почистване на външни рани и успокоение на кожни раздразнения, ревматизъм и др.
Градинският чай се използва и с една друга цел – за подобряване емоционалното настроение и състояние. В тази връзка е извършено кръстосано научно изследване върху здрави млади индивиди, които потвърждават това действие на билката. (Повече за проучването).
Като подправка към салати, вегетариански ястия и такива от месо и риба, се използват както свежите, така и изсушените листа на растението. Те се прилагат и в производството на етерично масло, което прави градинския чай съставка в различни козметични продукти. С медицински цели, освен листата, се употребяват и цветовете.
Отглеждане
Градинският чай обича слънчеви и топли места, защитени от вятър. Расте върху богати (или обогатени) почви с песъчлив характер. Размножава се вегетативно или чрез семена, от които се прави разсад. Именно чрез втория метод растението дава по-добри резултати.
Ако искате да засадите градински чай, най-добрият момент е края на месец май. Можете да съберете младите клонки от началото на пролетта до края на есента. За сушене, наберете клонките на растението, когато е в период на цъфтене. Завържете ги на вързопчета, както при сушене на джоджена, и ги поставете на сухо и проветриво, сенчесто място.
Имайте предвид, че салвията може да расте на едно място години наред. Най-добре е обаче да подновите посевите след третата година, за качествен резултат.
Готвене с градински чай
Богатият, силен аромат на подправката я прави чудесна в овкусяването на най-разнообразни ястия. Може да се използва както в свеж, така и в сух вариант.
Ето няколко продукти, които можете да овкусите със салвия: яйца (омлет), пилешко, агнешко, черен дроб, кромид лук (когато е за пълнеж). Можете да поръсвате сандвичи и студени предястия и да си го приготвяте като чай – за лечение на болно гърло, например.
Предлагаме ви няколко чудесни рецепти, които няма да са същите без аромата на градинския чай: