Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Градински чай за неповторим аромат

по статията работи: | Прочитания: 2372
Чудесна подправка с универсално приложение
Градински чай за неповторим аромат
Източник: morguefile.com

Градинският чай, познат и като салвия, е подправка с много силен и характерен аромат. Представлява малък вечнозелен многогодишен храст от род Salvia. В диво състояние расте из цяла Европа, но се определя като средиземноморско растение.

 

Общо описание

 

В кулинарията и медицината се използва от векове, като често се отглежда и с декоративна цел. Латинското наименование на градинския чай -Salvia officinalis – всъщност "говори" много за лечебните му свойства.

 

От латински salvia означава именно спасявам, грижа се. Това обяснява разпространената му още в древността употреба от лечители с цел лечение на болно гърло и дихателни заболявания, почистване на външни рани и успокоение на кожни раздразнения, ревматизъм и др.

 

Градинският чай се използва и с една друга цел – за подобряване емоционалното настроение и състояние. В тази връзка е извършено кръстосано научно изследване върху здрави млади индивиди, които потвърждават това действие на билката. (Повече за проучването).

 

Като подправка към салати, вегетариански ястия и такива от месо и риба, се използват както свежите, така и изсушените листа на растението. Те се прилагат и в производството на етерично масло, което прави градинския чай съставка в различни козметични продукти. С медицински цели, освен листата, се употребяват и цветовете.

 

Отглеждане

 

Градинският чай обича слънчеви и топли места, защитени от вятър. Расте върху богати (или обогатени) почви с песъчлив характер. Размножава се вегетативно или чрез семена, от които се прави разсад. Именно чрез втория метод растението дава по-добри резултати.

 

Ако искате да засадите градински чай, най-добрият момент е края на месец май. Можете да съберете младите клонки от началото на пролетта до края на есента. За сушене, наберете клонките на растението, когато е в период на цъфтене. Завържете ги на вързопчета, както при сушене на джоджена, и ги поставете на сухо и проветриво, сенчесто място.

 

Имайте предвид, че салвията може да расте на едно място години наред. Най-добре е обаче да подновите посевите след третата година, за качествен резултат.

 

Готвене с градински чай

 

Богатият, силен аромат на подправката я прави чудесна в овкусяването на най-разнообразни ястия. Може да се използва както в свеж, така и в сух вариант.

 

Ето няколко продукти, които можете да овкусите със салвия: яйца (омлет), пилешко, агнешко, черен дроб, кромид лук (когато е за пълнеж). Можете да поръсвате сандвичи и студени предястия и да си го приготвяте като чай – за лечение на болно гърло, например.

 

Предлагаме ви няколко чудесни рецепти, които няма да са същите без аромата на градинския чай:


Веган пица с лук и гъби

 

Пилешки гърди с Марсала

 

Бакла с моркови и картофи

 

Лесно еленско с ориз

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !