Всъщност да започнем с най-характерното за корейската кухня - една корейска маса никога не може да се сбърка.
Защо? Има един отличителен белег - масата е отрупана с безброй малки чинийки, които обграждат основното ястие.
В тези малки чинийки се сервират гарнитури, добавки, сосове, зеленчуци, морски дарове, които задължително присъстват на всяко хранене.
Тези малки чинийки в Корея се наричат "банчан". Понякога основното ястие дори не се различава от останалите, защото най-често е поднесено също в малка чинийка.
Какво най-често обаче хапват в Корея? Определено на почти всяко хранене при корейците присъства ориза под всякакви форми.
Първоначално в Корея не е имало ориз, затова са го замествали с просо. След това започнал да се отглежда и в Корея, но бил скъп, затова го смесвали с други зърнени култури.
Така се създали типичните корейски ястия борбап (ориз с ечемик) и конгбап (ориз с бобови, най-често със соя). Освен това типични ястия са пибимбап (ориз със зеленчуци, месо и сурово яйце) и джобап (ориз с просо).
Снимки - пибимбап и конгпам - wikipedia.com
Днес оризът е изключително популярен, а пибимбап - едно от най-често приготвяните ястия в Корея. Както казахме, съдържа ориз, върху който има кълнове, спанак, гъби, зеленчуци, парчета месо, яйце и всичко това полято с чили сос. Преди да се хапва, ястието задължително трябва да се разбърква (пибим - разбърквам).
Много често използват соя - от нея приготвят тофу и соево мляко. Готвят със соеви кълнове, които добавят на салати, спагети и на някои яхнии. Соята се използва и за направата на някои типично корейски подправки - джанг (ферментирала соева паста) и кочуджанг (ферментирала чили паста).
Любимата подправка на корейците е чесънът. Корея е най-големият потребител на чесън в света. Освен това ползват черен, червен, китайски пипер, синап, лук джинджифил и праз.
От зеленчуците най-популярни са корейска репичка, китайско зеле, краставици, картофи, кълнове, тиквички, гъби, лотосов корен и водорасли.
Зеленчуците могат да са сурови или на туршии. Една от най-любимите корейски добавки е кимчи, без която корейците не сядат на масата.
Пастата, която биха ви сервирали в Корея, е нудълс. Много често ги приготвят на сватби и празници, защото символизират дълъг живот и щастие.
Гарнират спагетите с всичко, така както и ориза - морски дарове, зеленчуци, гъби, месо, краставички, корейски круши, сварено яйце и всякакви сосове.
Телешкото и говеждото са най-обичаните и популярни меса. В специализирани ресторанти, наречени булгоги, месото се сервира сурово, предварително мариновано, а гостите имат възможност сами да го изпекат на скара с въглища, поставена на масата.
Месото се реже на хапки, всяка се завива в листо от маруля и така се хапва.
Снимка - булгоги с банчан - wikipedia.com
Пилешкото също е сред предпочитаните меса. Интересното е, че голям деликатес са пилешките крака, изпечени и поляти с лют сос. Много разпространена е пилешката супа с женшен.
Хапват и свинско - отново всичко от месото - глава, вътрешности, крака. Морските дарове често присъстват на трапезата под формата на всякакви добавки.
Към кимчито, което вече споменахме, добавят сурови стриди и други морски дарове. Освен това обичат октопод, калмари и сепия - варени, сурови, мариновани или като добавка към яхнии, ориз, спагети.
В Корея много уважават храната като цяло. За определени продукти смятат, че имат лековити свойства и те са на почит в корейските домове.
Това са например женшенът, пилешкото, змиорката, шаранът и кучешкото.
Да, не звучи особено приятно, но е добре да уточним, че кучешко консумира съвсем малка част от населението на Корея, макар че в миналото наистина е много популярно.
Има специална примитивна порода кучета, различна от породите домашни кучета, които са годни за консумация.
Снимка - салбап - wikipedia.com