Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Интересната кухня на Корея

по статията работи: | 28 май 2015 Прочитания: 1860
Типичните и нетипичните неща, които похапват там
Интересната кухня на Корея
Източник: Уикипедия

Всъщност да започнем с най-характерното за корейската кухня - една корейска маса никога не може да се сбърка. 

 

Защо? Има един отличителен белег - масата е отрупана с безброй малки чинийки, които обграждат основното ястие.

 

В тези малки чинийки се сервират гарнитури, добавки, сосове, зеленчуци, морски дарове, които задължително присъстват на всяко хранене. 

 

Тези малки чинийки в Корея се наричат "банчан". Понякога основното ястие дори не се различава от останалите, защото най-често е поднесено също в малка чинийка.

 

Какво най-често обаче хапват в Корея? Определено на почти всяко хранене при корейците присъства ориза под всякакви форми. 

 

Първоначално в Корея не е имало ориз, затова са го замествали с просо. След това започнал да се отглежда и в Корея, но бил скъп, затова го смесвали с други зърнени култури.

 

Така се създали типичните корейски ястия борбап (ориз с ечемик) и конгбап (ориз с бобови, най-често със соя). Освен това типични ястия са пибимбап (ориз със зеленчуци, месо и сурово яйце) и джобап (ориз с просо).

 

 Снимки - пибимбап и конгпам - wikipedia.com


Днес оризът е изключително популярен, а пибимбап - едно от най-често приготвяните ястия в Корея. Както казахме, съдържа ориз, върху който има кълнове, спанак, гъби, зеленчуци, парчета месо, яйце и всичко това полято с чили сос. Преди да се хапва, ястието задължително трябва да се разбърква (пибим - разбърквам).

 

Много често използват соя - от нея приготвят тофу и соево мляко. Готвят със соеви кълнове, които добавят на салати, спагети и на някои яхнии. Соята се използва и за направата на някои типично корейски подправки - джанг (ферментирала соева паста) и кочуджанг (ферментирала чили паста).

 

Любимата подправка на корейците е чесънът. Корея е най-големият потребител на чесън в света. Освен това ползват черен, червен, китайски пипер, синап, лук джинджифил и праз.

 

От зеленчуците най-популярни са корейска репичка, китайско зеле, краставици, картофи, кълнове, тиквички, гъби, лотосов корен и водорасли. 

 

Зеленчуците могат да са сурови или на туршии. Една от най-любимите корейски добавки е кимчи, без която корейците не сядат на масата.

 

Пастата, която биха ви сервирали в Корея, е нудълс. Много често ги приготвят на сватби и празници, защото символизират дълъг живот и щастие.

 

Гарнират спагетите с всичко, така както и ориза - морски дарове, зеленчуци, гъби, месо, краставички, корейски круши, сварено яйце и всякакви сосове.

 

Телешкото и говеждото са най-обичаните и популярни меса. В специализирани ресторанти, наречени булгоги, месото се сервира сурово, предварително мариновано, а гостите имат възможност сами да го изпекат на скара с въглища, поставена на масата.

 

Месото се реже на хапки, всяка се завива в листо от маруля и така се хапва. 

 

Снимка - булгоги с банчан - wikipedia.com


Пилешкото също е сред предпочитаните меса. Интересното е, че голям деликатес са пилешките крака, изпечени и поляти с лют сос. Много разпространена е пилешката супа с женшен.

 

Хапват и свинско - отново всичко от месото - глава, вътрешности, крака. Морските дарове често присъстват на трапезата под формата на всякакви добавки.

 

Към кимчито, което вече споменахме, добавят сурови стриди и други морски дарове. Освен това обичат октопод, калмари и сепия - варени, сурови, мариновани или като добавка към яхнии, ориз, спагети.

 

В Корея много уважават храната като цяло. За определени продукти смятат, че имат лековити свойства и те са на почит в корейските домове.

 

Това са например женшенът, пилешкото, змиорката, шаранът и кучешкото.

 

Да, не звучи особено приятно, но е добре да уточним, че кучешко консумира съвсем малка част от населението на Корея, макар че в миналото наистина е много популярно.

 

Има специална примитивна порода кучета, различна от породите домашни кучета, които са годни за консумация. 

31316

Снимка - салбап - wikipedia.com

Рейтинг: 4 / 5 , 329 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!