Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво всъщност става, когато се откажем от глутена

по статията работи: | 01 септември 2017 Прочитания: 5493
И трябва ли да го правим
Какво всъщност става, когато се откажем от глутена
Източник: Photl

Манията по безглутеновата диета заля света. Най-вече хората населяващи Америка. 100 милиона от американците спазват хранителен режим без глутен. Тук веднага се сещаме за атрактивния шоумен Джими Кимъл, който си направи забавен експеримент – знаят ли американците какво е глутен?

 

Трябва да се знае, че глутенът не е вреден на общ принцип. Цьолиакията (глутенова непоносимост) е състояние, което трябва да се докаже с редица тестове. Не можем да обвиняваме глутена за всяко неразположение, което изпитваме (в стомаха или червата).

 

Преди просто да решим да изключим напълно храните, съдържащи глутен, трябва добре да го обмислим.

 

Ето и какво става, когато спрем глутена напълно от храната си:

 

photl.com

 

Няма да отслабнем, както повечето хора си мислят. Или поне не с магическа пръчка. Редица продукти, които не съдържат глутен обаче съдържат много повече калории, мазнини и захар. Автоматично отслабването отпадна от картинката.

 

Сметката в магазина ще скочи. Продуктите без глутен струват няколко пъти повече. Ако нямате нужда от отказването му, няма нужда да си го причинявате.

 

Ще ни иска да си лежим постоянно. Това е така, защото тялото ни е лишено от редица вещества – микроелементи и витамини, които отрязваме директно заедно с глутена. Ако имаме нужда от безглутеновата диета, то е добре да се консултираме с лекар, за да сме наясно какво трябва да правим, за да си набавим тези нужни елементи. 

 

Може да се повиши риска от рак. Това учените обясняват по следния начин – една от причините да се откажем от глутена е, защото сме минали на Палео диета, която предполага повече месо. А протеините в него (когато са в големи количества) биха могли да са причина за развитие на някои видове рак.

 

Ако в света има едва 1% диагностицирани с цьолиакия, то около 20 млн американци (тъй като там е проведено проучването) показват влошено психическо състояние – депресивни състояния, когато консумират глутен, без да имат непоносимост към глутена. Дори това да не е медицински обяснено все още, те се чувстват зле от факта, че ядат глутен. Тези хора се чувстват щастливи, когато в храната им няма глутен. Все още се търсят връзките между глутена и мозъка.

Рейтинг: 4 / 5 , 298 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !