Манията по безглутеновата диета заля света. Най-вече хората населяващи Америка. 100 милиона от американците спазват хранителен режим без глутен. Тук веднага се сещаме за атрактивния шоумен Джими Кимъл, който си направи забавен експеримент – знаят ли американците какво е глутен?
Трябва да се знае, че глутенът не е вреден на общ принцип. Цьолиакията (глутенова непоносимост) е състояние, което трябва да се докаже с редица тестове. Не можем да обвиняваме глутена за всяко неразположение, което изпитваме (в стомаха или червата).
Преди просто да решим да изключим напълно храните, съдържащи глутен, трябва добре да го обмислим.
Ето и какво става, когато спрем глутена напълно от храната си:
photl.com
Няма да отслабнем, както повечето хора си мислят. Или поне не с магическа пръчка. Редица продукти, които не съдържат глутен обаче съдържат много повече калории, мазнини и захар. Автоматично отслабването отпадна от картинката.
Сметката в магазина ще скочи. Продуктите без глутен струват няколко пъти повече. Ако нямате нужда от отказването му, няма нужда да си го причинявате.
Ще ни иска да си лежим постоянно. Това е така, защото тялото ни е лишено от редица вещества – микроелементи и витамини, които отрязваме директно заедно с глутена. Ако имаме нужда от безглутеновата диета, то е добре да се консултираме с лекар, за да сме наясно какво трябва да правим, за да си набавим тези нужни елементи.
Може да се повиши риска от рак. Това учените обясняват по следния начин – една от причините да се откажем от глутена е, защото сме минали на Палео диета, която предполага повече месо. А протеините в него (когато са в големи количества) биха могли да са причина за развитие на някои видове рак.
Ако в света има едва 1% диагностицирани с цьолиакия, то около 20 млн американци (тъй като там е проведено проучването) показват влошено психическо състояние – депресивни състояния, когато консумират глутен, без да имат непоносимост към глутена. Дори това да не е медицински обяснено все още, те се чувстват зле от факта, че ядат глутен. Тези хора се чувстват щастливи, когато в храната им няма глутен. Все още се търсят връзките между глутена и мозъка.