Канелата е подправка, чието присъствие в десертите предизвиква полюсни реакции – или се радваме от рода на "ммм...канелени ролцааа”, или "Канела? Ще си взема от ваниловите сладки”.
Това, което се опитваме да кажем, че нейният вкус е доста наситен, което за любителите на канеления аромат е най-добрата новина.
И тъй като ние сме от тези фенове на канелата сега ще ви покажем нагледно как се правят канелени ролца.
Това е една рецепта, идваща от Швеция. Но като цяло е доста често приготвяна и в цяла Северна Европа, а дори вече е много полулярна и в Северна Америка. Но това определено не е причина ние да не си направим за закуска едни ароматни канелени ролца.
Първо да кажем, че времето, което ще ни отнеме да направим тези канелени ролца е поне 1 час. Е, ако нямате опит в направата на тестени изделия, може и малко повече. Но с времето нещата стават все по-лесни.
От посочените продукти се получават 10-12 броя канелени ролца.
Продукти за тестото:
4-5 чаши брашно
1 ½ кубчета мая (може и мая на прах, но трябва да сте сигурни, че не е застояла)
1 лъжичка сол
¾ чаша мляко
½ чаша вода
½ чаша стопено масло
½ чаша захар
1 яйце
продукти за пълнежа:
стопено масло за намазване на тестото (зависи от вкуса)
½ чаша кафява захар
2 лъжички канела на прах
продукти за глазурата:
1 ½ чаши пудра захар
1 с.л. масло
щипка ванилия или 2-3 капки есенция
2-3 с.л. топла вода
pinterest/livecrafteat
Хайде да започваме най-веселата част – омесването на тестото. Смесете 1 ¾ чаши брашно, маята и малко сол. Оставете настрана.
В тиган смесете млякото, водата, маслото и захарта. Бъркайте периодично. След като се затопли, излейте при сухите съставки. Разбъркайте до хомогенизиране.
Добавете яйцето и още ½ чаша брашно. Разбийте, но вече по енергично или използвайте миксер с приставка за тесто, за около 2 минути. Малко по малко добавяйте брашно, за да се получи меко тесто. Обикновено трябват още 1-2 чаши брашно.
Омесете го добре, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 20-30 минути.
След като втаса, разточете кора в правоъгълна форма. Започваме с плънката- намажете със стопеното масло, след това поръсете равномерно с предварително смесените канела и кафява захар.
Навийте на руло, като се стараете да задържите рулото стегнато. Нарежете на 12 парчета, които ще се превърнат в нашите вкусни ролца.
Наредете ги в тава за печене, която сте намазнили или застлали с хартия за печене. Печете за 15-30 минути, или до златисто кафяво. Оставете да се охладят канелените ролца, след това ги намажете с глазурата.
А за глазурата трябва да смесите захарта, маслото, ванилията и водата. След като се получи гладка консистенция, сте готови за намажете канелените ролца.
Няма да сбъркате, ако си приготвите тези канелени ролца за закуска. Сервирайте с чай :)